Njerëzit mbipeshë e kanë trurin më të vogël

Njerëzit mbipeshë e kanë trurin më të vogël

Lifestyle janar 12, 2019 - 20:17
Lexo detajet!

Njerëzit që kanë peshë të madhe rreth mesit kanë trurin më të vogël. Shkencëtarët kanë gjetur për herë të parë një lidhje mes shëndetit dhe masës së trurit.

Studiuesi anglezë zbuluan se njerëzit me një indeks të lartë të trupit (BMI) dhe që shëndetin e kishin më së shumti në pjesën e belit kishin trurin 12 cm kub më të vogël se njerëzit me peshë të shëndetshme.

Autorët e studimit thonë se ishte e paqartë nëse dallimet në strukturën e trurit u shkaktuan nga vetë obeziteti apo e kundërta.

“Ndërsa studimi ynë gjeti se obeziteti sidomos rreth mesit, u shoqërua me vëllime më të ulëta të trurit të trurit, është e paqartë nëse anomalitë në strukturën e trurit çojnë në obezitet ose nëse obeziteti çon në këto ndryshime në tru"-thonë shkencëtarët. Studimet e mëparshme kanë treguar se njerëzit që janë mbipeshë kanë më shumë gjasa të zhvillojnë problem të kujtesës dhe sëmundje të tjera neurodegjenerative. Ndërkohë në këtë studim u analizuan të dhënat e një grup të madh njerëzish që ishin obezë veçanërisht rreth mesit,dhe rezultoi se kjo mund të lidhet me tkurrjen e trurit.

"Studimi mati raportin BMI dhe të pjesës së legenit te 9,652 njerëz, pastaj u përdorën imazhe të rezonancës magnetike për të përcaktuar vëllimet e trurit për lëndën e bardhë dhe gri dhe vëllimet në rajone të ndryshme të trurit. Materiali gri përmban shumicën e qelizave nervore të trurit dhe prfshin rajonet e trurit që kanë të bëjnë me vetëkontrollin, kontrollin e muskujve dhe perceptimin ndijor. Materiali i bardhë përmban tufa të fibrave nervore që lidhin rajone të ndryshme të trurit. Ata që kishin një peshë trupore të lartë dhe shëndetin rreth stomakut të tyre, kishin vëllimin më të ulët mesatar të lëndës gri, 786 centimetër kub, krahasuar me njerëzit me peshë të shëndetshme, të cilët kishin një vëllim të trurit mesatar të hirit prej 798 centimetra kub".