Nesër eklipsi total diellor që pritet të zgjasë 4 minuta

Nesër eklipsi total diellor që pritet të zgjasë 4 minuta

Kuriozitete April 07, 2024 - 19:12
Pse eklipsi i plotë diellor i 8 prillit do të jetë kaq i madh?

Një diell veçanërisht aktiv do të krijojë mundësi spektakolare për shikim dhe shkencë. Lëshimet e bardha në koronën diellore kornizojnë një hënë me shumë hije gjatë një eklipsi diellor.

Ky eklips total planifikohet të vijë më 8 prill të këtij viti.

Krahasuar me eklipsin e fundit total që përshkoi Shtetet e Bashkuara, në vitin 2017, eklipsi total i këtij viti do të zgjasë më shumë, qielli do të bjerë më i errët dhe vetë dielli do të japë një shfaqje shumë më të gjallë. Dhe miliona njerëz të tjerë do të jenë në gjendje të dalin jashtë dyerve të tyre të përparme për të parë një nga ngjarjet astronomike më befasuese të jetës së tyre.

Do të jetë gjithashtu eklipsi i fundit i madh që kapërcen Amerikën e Veriut për 20 vjet. E gjithë kjo do të thotë se është një mundësi veçanërisht e rrallë për vëzhguesit e rastësishëm dhe shkencëtarët.

Këtu janë disa gjëra që duhet të dini për këtë ngjarje spektakolare:

Pse ky eklips do të zgjasë më gjatë dhe do të shfaqë një diell më aktiv?

Hëna do të jetë në një pikë në orbitën e saj që është relativisht afër Tokës në prill, duke e bërë hënën të duket veçanërisht e madhe. Si rezultat, për këdo që ka fatin të shkojë në rrugën e tërësisë, ku hëna bllokon plotësisht diskun e diellit, do të jetë një eklips veçanërisht i errët që do të zgjasë për gati 4 minuta e gjysmë. Kjo është pothuajse dy minuta më e gjatë se Eklipsi i Madh Amerikan i vitit 2017 (SN: 8/11/17).

Për më tepër, dielli do të jetë afër maksimumit diellor në vitin 2024. Ky është kulmi i ciklit të tij të aktivitetit afërsisht 11-vjeçar. Si rezultat, shumë rrjedha plazme të ndritshme, të ngjashme me petalet, do të shtrihen nga korona diellore, atmosfera e jashtme e diellit. Rritja e aktivitetit diellor rrit gjithashtu shanset e një nxjerrjeje në masë koronale, një fryrje e madhe e gazit të nxehtë të bllokuar në një lak të fushës magnetike që shpërthehet larg nga sipërfaqja e diellit.

Një kohë më e gjatë për të vëzhguar eklipsin dhe një diell më aktiv do ta bëjnë atë një shfaqje më të mirë dhe një ndihmë për shkencëtarët që kanë më shumë teleskopë, sensorë dhe satelitë në dispozicion për të studiuar diellin se kurrë më parë. Edhe shikuesit pa pajisje të tjera duhet të jenë në gjendje të shohin transmetuesit dhe një nxjerrje masive koronale, nëse ndodh.

Çfarë është e ndryshme në lidhje me rrugën e këtij eklipsi?

Janë gati 32 milionë njerëz, të cilët do të jenë brenda shtegut të tërësisë, thotë hartografi Michael Zeiler. Kjo është rreth 2 e gjysmë herë më shumë se gjatë eklipsit të vitit 2017. Dhe "metrot kryesore të Bregut Lindor nga Baltimore në Boston janë të gjitha rreth 200 milje nga rruga e tërësisë".

Kjo do të thotë se rruga e tërësisë do të jetë shumë e arritshme për pjesën më të madhe të popullsisë amerikane, thotë Zeiler, themeluesi i GreatAmericanEclipse.com, transmeton Zeri.info.

Eklipsi do të jetë i dukshëm në një farë mase në çdo shtet të SHBA-së, si dhe në pjesë të Meksikës veriperëndimore dhe Kanadasë juglindore.

Një hartë e Shteteve të Bashkuara, Meksikës veriore dhe Kanadasë jugore tregon shtegun e eklipsit me qytetet kryesore në shtegun e theksuar.

Eklipsi më 8 prill 2024 do të hyjë në Amerikën e Veriut në Meksikën perëndimore rreth orës 12:10. Koha malore, kaloni Shtetet e Bashkuara dhe dilni përmes Kanadasë juglindore rreth orës 5:15 pasdite. Koha e Neëfoundland.

Rruga e eklipsit 2024 do të jetë gjithashtu veçanërisht e dobishme për studiuesit që përdorin radarin për të studiuar grimcat e ngarkuara të larta në atmosferë. Ndryshe nga dy eklipset e fundit të Amerikës së Veriut, thotë shkencëtari i hapësirës Bharat Kunduri nga Virginia Tech në Blacksburg, shtegu i këtij viti kalon brenda rrezes së vëzhgimit të tre radarëve në Rrjetin e Radarëve Super Dual Auroral në mbarë botën.

Ata radarë monitorojnë një plazmë të ngjashme me gazin e atomeve të ngarkuar pozitivisht dhe elektroneve të ngarkuar negativisht në atmosferën e Tokës, të krijuara kur rrezet e diellit largojnë elektronet nga atomet. Plazma përbën jonosferën, e cila mund të veprojë si një pasqyrë për sinjalet e radios dhe të kthejë sinjalet nga transmetuesit tokësorë te marrësit, në vend që t'i lërë sinjalet të shkojnë në hapësirë. Kjo zgjeron gamën që mund të arrijnë transmetuesit. Jonosfera modifikon gjithashtu transmetimin e sinjaleve deri në Tokë nga satelitët GPS. Marrja parasysh e këtij efekti është thelbësore për të siguruar që sistemet GPS janë të sakta.

Gjatë një eklipsi diellor, si gjatë natës, i gjithë rrezatimi nga dielli largohet, dhe atmosfera bëhet pak më pak e dendur dhe më pak e jonizuar.

"Dhe valët e radios mund të sillen ndryshe", thotë Kunduri. Përdorimi i instrumenteve në rrjetin e radarit gjatë një eklipsi mund t'i ndihmojë shkencëtarët të kuptojnë më mirë se si dielli gjeneron jonosferën. /Zëri