1 Prilli - Dita e Gënjeshtrave, kjo është historia që fshihet pas
Foto: Ilustrim

1 Prilli - Dita e Gënjeshtrave, kjo është historia që fshihet pas

Kuriozitete April 01, 2024 - 08:59

Sot pothuajse në të gjithë botën shënohet Dita e Rrenave.

Dita e Rrenave është një zakon vjetor më 1 Prill, që përbëhet nga shaka me gënjeshtra dhe mashtrime praktike.

Historia pas Ditës së Gënjeshtrave është e panjohur dhe ka pasur hipoteza të shumta në lidhje me origjinën e saj.

Megjithatë, teoria më e besueshme e lidh atë me fundin e shekullit të 16-të, kur Papa Gregori XIII propozoi zbatimin e kalendarit gregorian.

Kur kalendari Gregorian hyri në fuqi, 1 janari u bë fillimi i vitit. Ai zëvendësoi praktikën e fillimit të vitit në fund të marsit sipas kalendarit julian. Franca u bë vendi i parë që pranoi dhe zbatoi kalendarin e ri.

Pavarësisht nga lajmet që po shpërndaheshin, disa individë nuk ishin në dijeni të ndryshimit ose refuzuan të ndiqnin ndryshimet e reja.

Ata vazhduan të kremtonin Vitin e Ri më 1 prill.

Kështu, njerëzit që ndiqnin kalendarin gregorian filluan të tallnin dhe tallnin këta njerëz.

Praktika e përgjithshme ishte se ata që refuzonin të ndiqnin kalendarin e rikonsideroheshin budallenj dhe talleshin nga ata që e bënin.

Kështu, duke krijuar traditën e 1 Prillit - Ditës së Gënjeshtrave.