Astronomët zbuluan se Dielli është më i vogël nga sa besohej më parë

Astronomët zbuluan se Dielli është më i vogël nga sa besohej më parë

Kuriozitete November 08, 2023 - 23:01

Astronomët kanë zbuluar kohët e fundit se Dielli, ylli qendror i sistemit tonë diellor, ka një rreze pak më të vogël se sa besohej më parë. Zbulimi i tyre mund të ketë implikime të thella rreth proceseve të brendshme të Diellit.

Në një studim që është aktualisht në shqyrtim nga kolegët dhe mund të gjendet në arXiv, astrofizikanët Masao Takata dhe Douglas Gough hetuan dinamikën e brendshme të Diellit duke ekzaminuar valët e zërit të bllokuara në plazmën e tij të nxehtë, të njohura si P-modalitete. Këto mënyra P ofrojnë një pamje më gjithëpërfshirëse të brendësisë së Diellit sesa lëkundjet e tjera të valëve të zërit.

Për të kuptuar domethënien e këtij zbulimi, Dielli mund të konsiderohet si një kambanë vibruese, e trazuar vazhdimisht nga forca të shumta, duke prodhuar valë të panumërta lëkundëse zanore.

Këto mënyra përfshijnë valët P, të lidhura me luhatjet e presionit dhe mënyrat G, të cilat lëvizin lart e poshtë për shkak të gravitetit dhe quhen modalitete F kur janë më afër sipërfaqes së Diellit.

Ndërsa yjet bëhen më të dendur, shfaqen mënyra të ndryshme për të përshkruar karakteristikat e tyre. Mënyrat F janë veçanërisht të dobishme për studimin e plazmës së nxehtë të Diellit, ndërsa mënyrat P janë çelësi për të kuptuar ‘harmonikët sferikë’ të Diellit.

Mënyrat P e kanë origjinën nga luhatjet e presionit brenda brendësisë së Diellit. Ndërsa këto valë udhëtojnë nga jashtë dhe arrijnë në sipërfaqen e Diellit, ato reflektohen nga brenda dhe përkulen ndërsa kalojnë nëpër plazmën e turbullt. Duke analizuar një numër të madh të këtyre formave, shkencëtarët mund të ndërtojnë një pamje të detajuar të strukturës dhe sjelljes së Diellit.

Tradicionalisht, modeli i referencës së rrezes sizmike të Diellit bazohet në mënyrat F.

Megjithatë, disa astronomë argumentojnë se modalitetet F nuk janë plotësisht të besueshme sepse ato nuk shtrihen në skajet e fotosferës së Diellit. Në vend të kësaj, ata duket se ndërveprojnë me një “sipërfaqe fantazmë”, shpjeguan Takata dhe Gough.

Mënyrat P konsiderohen më të besueshme sepse janë më pak të ndikuar nga fushat magnetike dhe turbulencat në shtresën e sipërme kufitare të zonës së Diellit. Takata dhe Gough argumentojnë se gjatë përcaktimit të rrezes së Diellit nga matjet sizmike, mënyrat P duhet të jenë zgjedhja e preferuar.

Siç raporton ZIMO, llogaritjet e tyre, të bazuara vetëm në frekuencat e modalitetit P, sugjerojnë se rrezja fotosferike e Diellit është pak më e vogël se modeli diellor konvencional. Edhe pse ndryshimi është i vogël, ai ka implikime të rëndësishme.

Astrofizikante Emily Brunsden, e cila nuk ishte e përfshirë në studim, vuri në dukje se përshtatja e modelit tradicional me këto gjetje do të ishte komplekse për shkak të shumë faktorëve në lojë.