Stuhia diellore pritet të godasë Tokën të premten

Stuhia diellore pritet të godasë Tokën të premten

Kuriozitete November 30, 2022 - 09:32

Një vrimë në atmosferën e diellit është hapur dhe mund të lëshojë një rrymë me shpejtësi të lartë të erës diellore në fushën magnetike të Tokës nga e enjtja deri të premten dhe ndoshta do të shkaktojë një stuhi gjeomagnetike, sipas Spaceweather.

Vrimat koronale janë zona në atmosferën e sipërme të diellit ku gazi i elektrizuar (ose plazma) i yllit është më pak i nxehtë dhe i dendur se në rajonet e tjera gjë që i bën ato të duken të zeza në kontrast. Rreth këtyre vrimave, linjat e fushës magnetike të diellit në vend që të kthehen në vetvete drejtohen nga jashtë në hapësirë duke rrezatuar materialin diellor deri në 1.8 milion mph (2.9 milion km/h), sipas Exploratorium.

Kjo breshëri e mbeturinave energjike diellore e përbërë kryesisht nga elektrone, protone dhe grimca alfa, absorbohet nga fusha magnetike e Tokës e cila bëhet e ngjeshur duke shkaktuar një stuhi gjeomagnetike. Grimcat diellore kalojnë nëpër atmosferë pranë poleve ku magnetosfera mbrojtëse e Tokës është më e dobët dhe trazojnë molekulat e oksigjenit dhe azotit duke i bërë ato të lëshojnë energji në formën e dritës për të formuar aurora shumëngjyrëshe.

Stuhia që mund të godasë Tokën të enjten dhe e parashikuar të jetë një stuhi gjeomagnetike G-1, e cila mund të shkaktojë luhatje të vogla në rrjetet e energjisë dhe të dëmtojë disa funksione satelitore duke përfshirë ato për pajisjet mobile dhe sistemet GPS.

Stuhitë më ekstreme gjeomagnetike mund të kenë efekte shumë më serioze. Ata jo vetëm që mund të shtrembërojnë fushën magnetike të planetit tonë aq fuqishëm sa të dërgojnë satelitët që bien në Tokë por mund të prishin sistemet elektrike dhe internetin .

Stuhitë gjeomagnetike mund të vijnë edhe nga dy forma të tjera të aktivitetit diellor nxjerrjet e masës koronale (CME) ose ndezjet diellore. Mbeturinat që shpërthejnë nga dielli në formën e CME-ve zakonisht duhen rreth 15 deri në 18 orë për të arritur në Tokë, sipas Qendrës së Parashikimit të Motit Hapësinor.