Infektuar: 1038
Shëruar: 791
Vdekur: 30
Shkencëtarët rrisin përpjekjet në kërkim të shenjave nga jashtëtokësorët

Shkencëtarët rrisin përpjekjet në kërkim të shenjave nga jashtëtokësorët

Kuriozitete February 16, 2020 - 21:08
Shkencëtarët po forcojnë përpjekjet e tyre në kërkimin e shenjave të alienëve

Ekspertët e Institutit SETI, një organizatë amerikane e dedikuar për gjurmimin e inteligjencës jashtëtokësore, po zhvillojnë teknika më të specializuara për të zbuluar shenjat nga hapësira që tregojnë mundësinë e ekzistencës së jashtëtokësorëve. Këto të ashtuquajtura “teknosignitat” mund të shkojnë nga përbërja kimike e atmosferës së një planeti, deri në emetimet lazer, deri te strukturat që rrotullohen në yje të tjera, ndër të tjera, thanë ata të enjten.

“Përcaktimi nëse jemi vetëm në univers, pasi jeta teknologjikisht e aftë është ndër pyetjet më bindëse në shkencë”, tha Dr Tony Beasley, drejtori i teleskopit Kombëtar të Astronomisë Observatori (NRAO) me qendër në Virxhinia.

Shkencëtarët e SETI planifikojnë të zhvillojnë një sistem që do të “mbrojë” në teleskopin shumë të madh të Array (VLA) me qendër në Meksikë dhe të sigurojë të dhëna për sistemin e tyre të kërkimit. Format e jetës, qofshin ato inteligjente apo jo, mund të prodhojnë tregues të zbulueshëm si sasi të mëdha oksigjeni, sasi më të vogla metani dhe një larmi kimikatesh të tjera, thanë ekspertët.

Pra, përveç kësaj, shkencëtarët po zhvillojnë gjithashtu modele kompjuterikë për të simuluar ambiente jashtëtokësore që mund të ndihmojnë në përkrahjen e kërkimeve të ardhshme për planetët e banueshëm dhe jetën përtej sistemit diellor. Organizata tani po fton publikun të kërkojë të dhënat, të mbledhura nga teleskopë të ndryshëm në të gjithë botën dhe të kërkojnë sinjale nga civilizime inteligjente