Infektuar: 1047
Shëruar: 794
Vdekur: 30
Ja pse pronarët e qenëve jetojnë më gjatë

Ja pse pronarët e qenëve jetojnë më gjatë

Kuriozitete October 10, 2019 - 12:55
detajet

Njerëzit kanë 24 për qind më pak gjasa të vdesin nga sulmet në zemër nëse kanë një mik shok në shtëpi.

Studimet e reja tregojnë se pronarët e qenëve jetojnë më gjatë se njerëzit pa kafshë. Vetmia luan një rol të rëndësishëm në dëm të njerëzve të moshuar, jo vetëm që i pengon ata të jetojnë jetë të lumtur, por shpesh në të vërtetë rrisin rreziqet nga vdekja dhe sëmundjet kronike.

Studiuesit e Universitetit të Torontos shikuan të dhënat për mbi 3.8 milion njerëz, të dokumentuar në 10 studime paraprake. Gjetjet e tyre sugjeruan përfitime edhe më të forta të pronësisë së qenve.

Shoku më i mirë i njeriut ishte i lidhur me një rrezik 24 përqind më të ulët të vdekjes nga ndonjë shkak, një rrezik 65% më të ulët të vdekjes pas një sulmi dhe 31% më pak probabilitet të vdiste nga ndonjë shkak kardiovaskular.

Qentë supozohet të marrin mes 30 min dhe dy orë stërvitje në ditë. Kjo është dukshëm më shumë se 150 minuta në javë që rekomandohet për njerëzit, kështu që është e arsyeshme që ata me kafshë shtëpiake të kishin një fizik më atletik.

Pjesa më e madhe e veshjeve të një qeni është më shumë mendore sesa fizike.

Studimet e mëparshme kanë treguar që pronarët e qenve përjetojnë më pak izolim social dhe kanë më shumë ndërveprim me njerëzit e tjerë.

Për më tepër, mbajtja e një qeni është një motiv i mirë për aktivitetin fizik, i cili është një faktor i rëndësishëm në rehabilitimin dhe shëndetin mendor.

Për më tepër, nga një këndvështrim për mirëqenien e kafshëve, qentë duhet të merren vetëm nga njerëz që mendojnë se kanë aftësi dhe njohuri për t’i dhënë kafshës shtëpiake një jetë të mirë.