Infektuar: 4931
Shëruar: 2267
Vdekur: 102
Ky vend sekret është më radioaktivi në botë, njihet me kodin “Qyteti 40”

Ky vend sekret është më radioaktivi në botë, njihet me kodin “Qyteti 40”

Kuriozitete September 14, 2019 - 20:25
Detajet

Qyteti fantazmë Ozersk ka qenë vendlindje e programit sovjetik të armëve bërthamore. Tani është një prej vendeve më të kontaminuara në botë, ku kanë ndodhur plot incidente bërthamore.

Në fakt, qeveria sovjetike nuk raportonte lajme për incidente të tilla, megjithëse kishte shumë. Një instalim i veçantë, i njohur si Qyteti 40, ishte kompleksi i parë i prodhimit të plutoniumit sovjetik dhe skena e tre aksidenteve të mëdha bërthamore.

Deri në vitet 1990, Qyteti 40, as nuk u shfaq në hartë, nuk kishte shenja rrugore që tregonin ekzistencën e tyre dhe banorët e saj nuk ekzistonin, të paktën zyrtarisht. Qyteti është në izolim të plotë dhe nuk është e mundur të shkosh atje. Por pavarësisht izolimit të plotë, banorët nuk janë entuziastë për të lënë qytetin e tyre.

Është një paradoks i përbashkët për të gjitha qytetet e mbyllura, një fenomen që ende ekziston në botën bashkëkohore. Në vitin 2001, qeveria ruse njohu ekzistencën e 42 qyteteve të mbyllura, por vlerësohet se janë të paktën 15 qytete fantazmë.

Pas përfundimit të Luftës së Dytë Botërore, të paraburgosurit filluan ndërtimin e qytetit të fshehtë ku sovjetikët prodhuan plutonin.

Njerëzit u bindën për të jetuar në Qytetin 40, sepse iu ofrua një standard shumë i lartë jetese.

Për shkak të mungesës së përgjegjësisë për sigurinë, ndodhën aksidente të shumta në centralin bërthamor, duke kontaminuar një zonë të madhe.

Autoritetet fshehën gjithçka dhe njerëzit nuk dinin se jetonin në një zonë radioaktive.

Shumica e banorëve janë krenarë që jetojnë në një qytet të mbyllur, por nuk e dinë që shpesh quhet “varrezat e Tokës”./TCH