Mos harroni të shihni qiellin këtë fundjavë për fenomenin e rrallë

Mos harroni të shihni qiellin këtë fundjavë për fenomenin e rrallë

Kuriozitete gusht 10, 2018 - 18:59
Lexo detajet

Një dush meteorësh Perseid do të trondisë astrologët këtë në mbarë botën këtë fundjavë.

Gjatë natës, 70 yje do të bien në qiellin tonë në çdo një orë. 

I njohur si "lotët e zjarrtë të Shën Lorencit", shfaqja qiellore ndodh kur Toka çan përmes mbeturinave galaktike që mbeten të hedhura poshtë nga kalimi i kometës Swift-Tuttle.

Ngjarja do të fillojë nga qielli i natës nga Perseus dhe do të përhapet në të gjithë qiellin, ndërsa rënia do të jetë më e dukshme në veri dhe në jug të Ekuatorit.

Pavarësisht se janë të dukshme në të gjithë globin, ata në latitudë në mes të veriut do të shihen më mirë.

Kjo do të thotë se Shtetet e Bashkuara, Evropa dhe Kanadaja do të jenë në gjendje të shohin Perseidët në të mirë të tyre, por pas nuk do të mbetet as Meksika, Amerika Qendrore, Azia apo pjesa më e madhe e Afrikës dhe Amerikës së Jugut.

Ata në jug të ekuatorit do të kapin fundin e bishtit të dushit të meteorit, megjithatë, shumica dërrmuese e ngjarjes do të ndodhë nën horizont, duke pakësuar paksa madhështinë e fenomenit.

Për shembull, ata në veri të Australisë do të jenë në gjendje të shohin mes katër dhe 20 meteorë në orë - ndërsa ata në hemisferën veriore do të shohin një rënie të konsiderueshme nga 70 yje.

Këtë vit, ngjarja do të përputhet me fazën e ciklit të ri hënor, duke krijuar kushte të përsosura në qiell.