30 thënie të mençura nga filozofi grek Demokriti

30 thënie të mençura nga filozofi grek Demokriti

Kultura December 28, 2022 - 18:13

Demokriti (460 – 370 p.e.r.) ishte filozof i Greqisë së Lashtë.

Shkencëtar dhe matematikan unik, Demokriti njihej si “filozofi i qeshur”, kontribuoi me teori dhe njohuri të mëdha në botën e matematikës, gjeometrisë dhe astronomisë.

Përmes eksperimenteve dhe arsyetimeve të ndryshme, ai ishte në gjendje të gjurmonte teorinë e tij atomike të universit, ai argumentoi se atomet janë grimca të pandashme, të plota, homogjene dhe nuk janë të dukshme me sy të lirë. Një konsideratë që më vonë e demonstroi shkenca.

Ekonomia Online ka përmbledhur aforizmat dhe thëniet e tij më të mençura dhe i sjell për lexuesit e saj:

Shumë prej atyre që kryejnë akte të turpshme, mbajnë fjalime frymëzuese.

Budallenjtë nuk mësojnë nga fjalët, por nga fatkeqësia.

Injoranti mendon se ajo që nuk njeh ka një fuqi të pafundme.

Famë e pasuri nuk janë zotërime të sigurta pa inteligjencën.

Shpresa në një fitim të pandershëm është fillimi i shkatërrimit.

Në të vërtetë nuk dimë asgjë, sepse e vërteta është thellë.

Atdheu i një shpirti fisnik është e gjithë bota.

I urti nuk ankohet për gjërat që nuk ka, por vlerëson ato që ka.

Nëse pëson një padrejtësi, ngushëllohu: hidhërimi i vërtetë është të bësh padrejtësi.

Çdo gjë që ekziston në Univers është fryt i rastësisë dhe i nevojës.

Kënaqësitë e pa kohë shkaktojnë neveri.

Njerëzit, duke iu shmangur jetës, e ndjekin.

Fjala është një hije e veprimit.

Rri larg fajeve, jo për frikë, por sepse duhet.

Shpesh arsyetimi është më joshës se ari.

Gjithçka humbet kur e keqja shërben si shembull dhe e mira si tallje.

Ai që shtyn gjithçka nuk do të lërë asgjë të përfunduar ose të përsosur.

A mund të dashurohet dikush që nuk do askënd?

E gjithë toka është brenda mundësive të të mençurve, pasi atdheu i një shpirti të lartë është universi.

Jeta pa festa është si një rrugë e gjatë pa bujtina.

Jeta është një tranzit; bota është një sallë shfaqjesh; burri hyn në të, shikon dhe del.

Natyra është e vetë-mjaftueshme; Për këtë arsye, ai pushton me më së paku dhe me atë që është e sigurt, tepricat e shpresës.

Mos ki turp t’i nënshtrohesh ligjeve dhe atij që di më shumë se ti.

Edhe nëse je vetëm, nuk duhet të thuash ose të bësh asgjë të keqe. Mësoni të turpëroheni më shumë nga vetja se të tjerët.

Ka burra që punojnë sikur do të jetonin përgjithmonë.

Njeriu nuk është i pakënaqur për sa kohë që nuk është i padrejtë.

Bukuria e vërtetë dhe galaja më e çmuar e gruas është të folurit e vogël.

Të rinjtë janë si bimë: frutat e para tregojnë atë që mund të presim për të ardhmen.

Kushdo që vepron padrejtësisht është më i mjeruar se viktima e padrejtësisë së tij.

Pasuria nuk konsiston aq shumë në posedimin e mallrave sesa në përdorimin që bëhet prej tyre.

Lufta ndaj dëshirës është e vështirë, por kapërcimi i saj është i duhuri për një njeri të arsyeshëm.

Mjekësia shëron sëmundjet e trupit, por mençuria e çliron shpirtin nga vuajtjet.

Është arrogancë të flasësh për gjithçka dhe të mos duash të dëgjosh asgjë.

Burrat u kërkojnë perëndive shëndet për lutjet e tyre, por ata nuk e kuptojnë se kanë kontroll mbi të në vetvete dhe se, ndërsa bëjnë të kundërtën e asaj që është për shkak të shthurjes së tyre, ata bëhen adhuruesit e shëndetit të tyre nga orekset e tyre.

Asgjë nuk ekziston përveç atomeve dhe hapësirës boshe; të gjithë pjesa tjetër janë mendime.

Prindërimi është një biznes i rrëshqitshëm; ju merrni një sukses plot mosmarrëveshje dhe pagjumësi ose një dështim që nuk mund të kapërcehet nga ndonjë dhimbje tjetër.

I matur është ai që nuk hidhërohet për atë që nuk e ka, por është i lumtur për atë që ka.

Miqësia e një njeriu të mençur është më e mirë se ajo e të gjithë budallenjve.

Ai që është plotësisht i dominuar nga pasuria nuk mund të jetë kurrë i drejtë.