Infektuar: 14939
Shëruar: 12325
Vdekur: 611
Çmimi “Booker 2020”: Katër debutime hyjnë në listën e ngushtë, ndërsa Hilary Mantel humb

Çmimi “Booker 2020”: Katër debutime hyjnë në listën e ngushtë, ndërsa Hilary Mantel humb

Kultura September 15, 2020 - 15:27

Katër romane debutuese janë përfshirë në listën e ngushtë për çmimin "Booker Prize" të këtij viti, por fituesja dy herë me radhë, Hilary Mantel, ka humbur, shkruan BBC.

Mantel ishte informuar për një fitore rekord të tretë për "The Mirror and the Light".

Të dy titujt e mëparshëm në trilogjinë e saj për jetën e Thomas Crowellit, Wolf Hall dhe Bring Up the Todies, kishin fituar.

Të nominuarit e këtij viti janë Diane Cook, Tsitsi Dangarembga, Avni Doshi, Maaza Mengiste, Douglas Stuart dhe Brandon Taylor. Të gjithë janë të vendosur jashtë MB-së.

Çmimi "Booker", çmimi më prestigjioz letrar i Mbretërisë së Bashkuar, është i hapur për çdo roman të shkruar në anglisht nga një autor i çdo kombësie.

Duke komentuar për lëshimin e Mantelit, gjykatësi Lee Child tha: "Ne menduam se ishte një roman absolutisht i mrekullueshëm, pa diskutim për të ... por kishte libra që ishin më të mirë, kjo është e gjitha që unë mund të them personalisht".

Temat e mbuluara nga gjashtë të nominuarit janë me shtrirje të gjerë, duke përfshirë histori mbi ndryshimin e klimës, vështirësitë e jetës në Zimbabve, çmendurinë dhe gratë ushtarake të Etiopisë 1935.

"Lista e ngushtë e gjashtë u bashkua pa pritur, zëra dhe karaktere që rezonojnë me të gjithë ne edhe kur janë shumë të ndryshëm", tha Margaret Busby, kryetare e gjykatësve të këtij viti. "Ne jemi të kënaqur të ndihmojmë për shpërndarjen e këtyre kronikave të njerëzimit krijues në një audiencë globale".

Lista e ngushtë 2020:

Diane Cook - The New Wilderness 

Tsitsi Dangarembga - This Mournable Body

 Avni Doshi - Burnt Sugar

 Maaza Mengiste, -The Shadow King

 Douglas Stuart - Shuggie Bain

 Brandon Taylor - Real Life.  

Fituesi do të shpallet më 17 nëntor. / Zëri