Shkolla  Pranverore Feministe bashkon sërish gratë e reja nga Kosova dhe Serbia

Shkolla Pranverore Feministe bashkon sërish gratë e reja nga Kosova dhe Serbia

Kultura December 04, 2019 - 13:53

Me super ligjërata nga Vjollca Krasniqi, Jeta Krasniqi, Elvana Shala, Valdete Idrizi, BoydMckechnie, Luljeta Demolli, Zana Hoxha dhe Learta Hollaj, u mbajt pjesa e dytë e Shkollës Pranverore Feministe, në Prishtinë nga data 5 deri më 8 nëntor 2019. “Gratë e reja ndërtojnë paqe”, është projekti që bëri bashkë këto gra. Në prill në Zlatibor e në tetor në Prishtinë, Shkolla Pranverore Feministe, trajtoi tema si dhunën seksuale, ballafaqimi me të kaluarën më anë te feminizmit, aktivizmi i grave dhe ndikimi i tyre në shoqëri.

Interesimi i tyre njësojë sikurse pjesën e parë ishte mjaft i madh. Ato përveç që ishin dëgjuese të mira ishin edhe mjaft aktive me pyetje e diskutime. Ligjërueset, përveç ligjëratave që ua mbanin, ato edhe i angazhonin këto gra me aktivitete të ndryshme e ushtrime. Kështu, gjithçka ishte më e lehtë.

E në këtë rast, pas takimit të parë që këto gra patën në Zlatibor, gratë që vinin nga Serbia në Kosovë, ishte thjeshtë sikur të vinin tek ndonjë shoqe, pasi që, ato e kanë mbajtur miqësinë edhe nëpërmjet rrjeteve sociale, gjë që e bënë edhe më të rëndësishme këtë shkollë.

 

Përveç kësaj, gratë nga Serbia, patën rastin të vizitonin kryeqytetin. Ato ishin mjaft të interesuara që të njihen me vendet më të mira e turistike që ofron Prishtina. Për shumicën prej tyre ishte hera e parë që ishin këtu. Kjo e bënë edhe më të bukur qëllimin e kësaj shkolle, duke qenë se, ndërron ideologjinë e krijuar në aspektin jo të mirë, për Kosovën, e gjithashtu edhe për gratë kosovare që ishin para disa muajsh në Zlatibor.

Nuk kishte rëndësi më nacionaliteti, ajo që po i fuqizon këto gra është nevoja për të qenë bashkë duke u bërë kështu zë edhe më i fuqishëm në mbrojtjen e të drejtave dhe lirive të tyre.

Shkolla Pranverore Feministe, po krijojnë urën se si të njihen kulturat e të dy vendeve më mirë. Këtë e tha edhe pjesëmarrësja nga Beogradi Andjela Djokic. 

“Kjo është hera ime e parë në Kosovë dhe është shumë mirë të shohë gjëra këndej dhe të jesh në Prishtinë.Mendoj që shkolla po shkon shumë mirë, ne po bashkëpunojmë për gjëra të ndryshme këtu, po krijojmë ura se si t’i njohim kulturat tona më mirë, si ta njohim njëra tjetrën më shumë dhe po ashtu po dëgjojmë gjuhët amtare të të dyja vendeve. Unë dua të mësoj shqipen dhe po e shoh se sa mikëpritës janë njerëzit këtu. Unë dua të mësoj për historinë e Kosovës, kulturën e gjithçka tjetër. Kemi folur për pozitën e gruas këtu, të drejtat e tyre, e më e rëndësishmja për dhunimet gjatë luftës dhe çfarë kanë bërë organizatat joqeveritare për to”, tha ndër të tjera Djokic.

Kaltrina Shala nga Fondi për të Drejtën Humanitare në Kosovë, tregoi detaje për Shkollën Pranverore Feministe. Ajo theksoi se kësaj here, gratë janë shumë aktive me pyetje, duke treguar se ato duan të mësojnë më shumë se çfarë po ndodhë në Kosovë me këtë çështje.

“Për shumicën nga to është hera e parë që kanë ardhur në Kosovë dhe e kanë një lloj gëzimi që kanë pasur mundësi të vijnë në Kosovë. Janë shumë aktive në ligjërata dhe me pyetje për ta ditur se çfarë po ndodhë në Kosovë. Po ashtu edhe për dhunimet seksuale kanë mësuar shumë gjatë këtyre ditëve dhe po shihet që barrierat nacionale nuk po ekzistojnë. Është diskutuar për temat si është ajo e dhunës seksuale gjatë luftës, ballafaqimi me të kaluarën sipas perspektives feministe, aktivizmi i grave dhe ndikimi në shoqërinë tonë, si dhe krijimi i lëvizjes feministe në ish-Jugosllavi”, u shpreh Shala. 

Ky është viti i katërt që organizohet FSS apo Shkolla Pranverore Feministe, e cila është njëmundësiunike për t’i trajtuar disa çështje të ndjeshme duke i bashkuargratë e reja nga Kosova dhe Serbia, në kuadër të Koalicionit Kosovar për Pajtim.

Ky projekt implementohet në bashkëpunim me Artpolis-Qendra për Art dhe Komunitet dhe Alternativni Centarza Devojke ndërsa përkrahet nga Unioni Evropian në Kosovë dhe Kvinna till Kvinna.