'Besa' mahnit publikun në Festivalin e Sarajevës

'Besa' mahnit publikun në Festivalin e Sarajevës

Kultura August 22, 2019 - 09:50

Në Festivalin e 25-të të Filmit në Sarajevë, si pjesë e programit “Avant Premiere Gala, Kinema City”, u shfaqën dy episodet e para të serisë së krimit “Besa”. Seria tregon historinë e tensionuar për një premtim të vendosur, që duhet të mbahet me koston e jetës. “Zemërimi” është garantues që do të mbajë audiencën në buzë të karriges për të gjitha 12 episodet, shkruan sot gazeta "Zëri".

Seria, e cila kënaqi audiencën e Sarajevës, u prodhua nga “Adrenalin” dhe nga “Red Planet Pictures”, në standardet më të larta të prodhimit.

“Besa” mblodhi gjithashtu një ekip ndërkombëtar dhe rajonal të autorëve dhe të aktorëve, të udhëhequr nga skenaristi i njohur britanik Tony Jordan së bashku me skenaristin Mladen Maticevic dhe me një ekip shkrimtarësh nga rajoni.

Sipas idesë origjinale të Srgjan Saperit, e krijuan kështu serinë e parë rajonale, e cila plotëson të gjitha standardet e serive të mirënjohura të dramës britanike, që është edhe një karakteristikë e “Besës”.

Episodet emocionuese sjellin historinë e një familjeje që ndryshon në mënyrë dramatike kur një labirint me rrethana të paparashikuara kalon në shtigjet e Uroshit, njeri i zakonshëm dhe dardan, bosi rajonal i mafies. “Puna në ‘Besa’ ishte një përvojë fantastike, sepse historia është e shkëlqyeshme, sepse i gjithë rajoni ishte përfshirë disi në krijimin e ‘Besës’ dhe i gjithë rajoni duhet të jetë krenar për një projekt të tillë. Prodhim dhe kast i shkëlqyeshëm. E shkëlqyeshme të shohësh që dramat origjinale si ato që mund të shihen në të gjithë botën vijnë nga Ballkani dhe janë histori universale që të gjithë mund t’i identifikojmë, janë interesante për shikuesit në mbarë botën”, tha Tony Jordan, projektuesi i serisë.

Nën shkopin e Dusan Lazarevicit, një seri që interpreton deri në 200 aktorë nga ish-Jugosllavia, si dhe Shqipëria, Mbretëria e Bashkuar dhe Franca, u filmua për 120 ditë në vende tërheqëse në të gjithë rajonin.

Prodhuesi i serisë “Besa”, Tea Korolija, tha se të punosh në “Besa” ka qenë një sfidë e madhe qysh nga fillimi, nga zhvillimi i skenarit dhe nga njohja me Tony Jordanin dhe mënyra e tij e punës. “Projekti ishte jashtëzakonisht kompleks në çdo segment. Igor Stoimenov dhe unë punuam si ekip prodhues dhe ndoqëm praktikisht çdo vendim krijues nga skenarët e shumtë, përmes hedhjes, zgjidhjes së të gjitha problemeve e deri në versionet përfundimtare të redaktimit. Ne patëm një përgjegjësi të madhe gjatë këtij procesi të gjatë, ku ishim gjatë gjithë kohës midis ekipit anglez dhe pritjet dhe standardet e tyre nga njëra anë dhe ekipi ynë, kushtet dhe mundësitë lokale nga ana tjetër”, tha Korolija, që më tutje shtoi se ka besuar që nga dita e parë në këtë projekt. “Unë e dua këtë projekt dhe kam besuar në të që nga dita e parë. Kam dhënë më të mirën prej vetes. Sot unë jam e lumtur që shoh audiencën të reagojë dhe ky është shpërblimi im më i madh”, tha ajo.

Premiera e festivalit u festua edhe nga protagonistë të tjerë të serisë, si Gresa Pallaska, Mensur Safqiu dhe Sebastian Cavazz. Pas shkëlqimit në tapetë të kuqe, ekipi iu bashkua kineastëve të mirënjohur ndërkombëtarë dhe rajonalë, të cilët banojnë në kryeqytetin e Bosnjë dhe Hercegovinës gjatë SFF-së. Zëri