Libri i javës – “Becoming”, nga Michelle Obama

Libri i javës – “Becoming”, nga Michelle Obama

Kultura dhjetor 03, 2018 - 10:39

Redaksia e kulturës në gazetën “Zëri” në bashkëpunim me librarinë “Buzuku” në Prishtinë, në kuadër të rubrikës “Libri i javës”, këtë të hënë jua rekomandojnë për lexim librin “Becoming” të ish-zonjës së parë të Shteteve të Bashkuara të Amerikës, Michelle Obama. Vetëm pak ditë pasi është botuar në SHBA, libri në gjuhën angleze ka arritur në Prishtinë dhe është në dispozicion të të gjithë anglishtfolësve në Kosovë.

Në librin e ri Michele Obama romantizon Amerikën e vjetër duke analizuar dhe duke kritikuar Amerikën e re. Ajo flet për jetën e saj si Michelle Robinson dhe për periudhën që ka kaluar në Çikago para se të bëhej Michelle Obama që e njohim ne. Ajo shkruan me modesti dhe afirmitet për ngjarjet në të cilat ka qenë dëshmitare gjatë administrimit Obama.

Historia e saj është histori që i prek dhe i motivon të gjitha gratë, të cilat duan të arrijnë të njëjtin sukses. Bukuria e këtij libri qëndron në himnizimin e rasteve të vogla, si hapja e dritares për të marrë ajër të pastër, padurimi i saj për t’u përfshirë në politikë dhe të dashurit e saj para se të takohej me Barack Obaman.

Duke lexuar këtë libër lexuesi merr rolin e shikuesit të afërt dhe e ndjek në çdo hap teksa ajo përballet me barrierat kulturore e politike për t’u shndërruar në zonjën që ka arritur të bëhet model për të gjitha vajzat e reja.

Vlerësime të larta ky libër ka marrë edhe nga mediumet prestigjioze. “The New York Times” e cilëson librin si “margaritarë të lëmuar kujtimesh”, kurse “The Guardian” shkruan se ky libër është dinjitoz dhe reflekton ndershmëri. Kompania përgjegjëse për librin deklaroi se kishte shitur 725.000 kopje në 24 orët e para të shitjes dhe se me këtë rekord ky ishte bërë libri me shitjen më të madhe brenda ditës për vitin 2018.

Libri “Becoming”, i botuar nga Crown, do të përkthehet në 24 gjuhë të botës. Është bërë e ditur se 1 milion kopje do t’i dhurohen organizatës “First Book”, që është një organizatë jofitimprurëse amerikane e cila ofron libra falas për fëmijët. Librin “Becoming” mund ta blini në librarinë “Buzuku” në Prishtinë për një çmim prej 28 eurosh. Zëri