Në panairin e librit “Livre Paris” edhe Kosova

Në panairin e librit “Livre Paris” edhe Kosova

Kultura mars 16, 2018 - 10:58

Në kryeqendrën e Francës, në Paris, të enjten mbrëma, ka nisur panairi i librit “Livre Paris”. Kjo ngjarje e rëndësishme për dashamirët e fjalës së shkruar do të mbledhë për disa ditë më radhë në Francë shkrimtarë, botues, kritikë e lexues. Në këtë ngjarje të rëndësishme ndërkombëtare për librin, po merr pjesë edhe Kosova me stendën e saj “1-L86”, ku po prezantohen disa botues, shkruan sot gazeta "Zëri".

Besian Zeneli, nga Shoqata e Botuesve të Kosovës, konfirmoi për gazetën “Zëri” se botuesit kosovarë po prezantohen sivjet me një numër të madh titujsh në Paris.

“Kosova prezantohet me një stendë, ku po marrin pjesë shumë botues kosovarë. Në kuadër të kësaj stende po prezantohen rreth 150 tituj, mes tyre edhe disa tituj të rinj. Pritet të jetë një panair me plot aktivitete dhe mundësi të mira promovimi për librat nga Kosova”, theksoi Zeneli.

Në edicionin e 38-të të Panairit Ndërkombëtar të Librit në Paris, që po mbahet nga 16-19 mars, qyteti Sharjah i Emirateve të Bashkuara Arabe është zgjedhur si qytet nderi i këtij panairi.

Kështu Emiratet e Bashkuara, nën mbikëqyrjen e Autoritetit të Librit Sharjah, SBA, dhe në bashkëpunim me institucionet kulturore dhe entitetet e trashëgimisë, do të organizojnë një seri sesionesh, seminaresh, shfaqjesh dhe ngjarjesh folklorike që komunikojnë në kuptim autentik dhe kuptimplotë të kulturave dhe trashëgimisë së pasur të Emirateve të Bashkuara Arabe dhe rajonit arab. Delegacioni i Emirateve të Bashkuara Arabe në panair po përbëhet nga mbi 150 autorë, intelektualë, gazetarë dhe personel të medias arabe dhe emirate.

Subjektet kulturore në pavionin e Sharjahut përfshijnë “Shoqatën e Shkrimtarëve të Emirateve”, “Shoqatën e Botuesve të Emirateve”, “Këshillin Kombëtar të Medias”, “Departamentin e Kulturës Sharjah”, Institutin e Trashëgimisë Sharjah”, “Qendrën e Sultan Al Qasimit për Studimet e Gjirit”, “Sharjah Media Corporation”, “Bibliotekat e të rinjve në Sharjah”, “Njohuri pa kufij”, iniciativa “1001 tituj”, publikime “Al Qasimi”, grupi “Kalimat dhe cmimi “Etisalat për letërsinë arabe të fëmijëve”.

Panairi i Librit të Parisit 2018 pritet të tërheqë më shumë se 150.000 vizitorë, duke sjellë së bashku mbi 3.000 autorë, intelektualë dhe akademikë nga e gjithë bota, si dhe 30.000 profesionistë nga industria botuese.

Ahmed Al Ameri, Kryetar i SBA, tha se: “Panairi i Librit të Parisit konsiderohet si një nga ngjarjet më të rëndësishme letrare që merr pjesë Sharjahu”.

Al Ameri theksoi se përzgjedhja e Sharjahit si mysafir special pasqyron angazhimin historik të Emirateve për të marrë pjesë në të gjitha ekspozitat dhe ngjarjet që mundësojnë që Emiratet të promovojnë kulturat dhe vlerat e rajonit arab.

"Kjo është një mundësi për ne, për të rritur bashkëpunimin me institucione të ndryshme franceze dhe për të përfituar nga lidhjet kulturore dypalëshe që ndihmojnë në nxitjen e dialogut midis Sharjahut dhe Parisit. Sharjah është një nga destinacionet kryesore të favorizuara nga autorë dhe studiues francezë që kërkojnë të marrin një shikim të shkurtër në përvojën kulturore arabe, duke kuptuar historinë e pasur të formimit, letërsisë, trashëgimisë dhe historisë”, ka përfunduar ai.

Panairi i librit në Paris është një nga ngjarjet më të rëndësishme kulturore në Evropë. Në një sipërfaqe prej 55,000 metra katror, në Parkun e Ekspozitave në Porte de Versailles, çdo vit në pranverë, mirëpret rreth 1.200 botues dhe 2.000 autorë nga 37 vende dhe ofron 500 takime me shkrimtarë. Vizitorët e panairit mund të zbulojnë të gjitha shtëpitë botuese franceze dhe ndërkombëtare, me rreth 500 stenda dhe sportelet e përbashkëta tregtare.

Panairi i Librit në Paris gjithashtu ka disa lloje të ngjarjeve: takimet me autorë, ngjarjet kryesore dhe ngjarjet që lidhen me digjitalizim . Çdo vit, ekzistojnë pesë tema kryesore, duke përfshirë një vend dhe një qytet të përfaqësuar nga një delegacion i shkrimtarëve, duke formuar një bazë për disa cikle konferencash. Kjo ngjarje prandaj ofron një program të pasur për publikun e gjerë, por gjithashtu ofron shumë platforma për punë dhe shkëmbime me profesionistë të librave, si: shitësit, punëtorët e bibliotekave, shpërndarësit, agjentët dhe madje edhe përkthyesit dhe ilustruesit. Zëri