Infektuar: 58088
Shëruar: 50953
Vdekur: 1456
Hakeri nga Kosova që u mor me bitcoin, pornografi dhe terrorizëm nga burgu në SHBA

Hakeri nga Kosova që u mor me bitcoin, pornografi dhe terrorizëm nga burgu në SHBA

Kronika January 13, 2021 - 14:01

Ardit Ferizi nga Gjakova, i cili tashmë është dënuar me 20 vjet burgim në Shtetet e Bashkuara për vepra terroriste, është duke u përballur me akuza të reja për mashtrim dhe vjedhje të identitetit edhe gjatë kohës sa ka qenë në burg.

Ferizi, 25 vjeç është një shtetas i Kosovës, i cili u deportua nga Malajzia në SHBA në vitin 2016 për t’u përballur me akuza për terrorizëm. Ai u deklarua fajtor për qasje të paautorizuar në informacionet kompjuterike, të dhëna që ua kishte dërguar një grupi terrorist. Këto të dhëna, kryesisht të ushtarëve dhe punonjëseve qeveritarë amerikanë, ua ka kaluar pjesëtarëve të të ashtuquajturit, Shteti Islamik (IS).

Në vitin 2016, Ferizi u dënua me 20 vjet burgim për vjedhje të të dhënave të afërsisht 1,300 personave që përdornin adresa me .mil dhe .gov.

"Ardit Ferizi është një kriminel dhe për këtë ai vetë e ka pranuar, që rrezikoi jetën e mbi 1,000 amerikanëve duke shpërndarë informacionin e tyre personal me anëtarët e një organizate të rrezikshme terroriste”, tha agjenti special i Byrosë Federale të Hetimit (FBI), Rachel L. Rojas, thuhet në njoftimin e Departamentit amerikan të Drejtësisë.

Pas një ankese, dënimi i tij u zvogëlua në dhjetor të vitit 2020 dhe atij do t’i njihej koha e shërbyer në burg në SHBA. Për dhjetë vjet të tjera do të lirohej në Kosovë, por nën mbikëqyrje. Gjakovari po priste deportimin në Kosovë, kur FBI tha se ai kishte kryer krime tjera edhe gjatë kohës sa ishte në burg.

Ferizi priste të deportohej në Kosovë

Më 6 janar të këtij viti, Ferizi ishte dërguar në një qendër paraburgimi në Pensilvani duke pritur të kthehej Kosovë.

“Ne pretendojmë se Ferizi siguroi hyrje në informacione personale të qytetarëve të SHBA-së edhe kur ai po vuante dënimin e tij në burg, njësoj sikur kishte bërë kur kishte kaluar të dhëna te Shteti Islamik", tha prokurori David L. Anderson.

"Sjellja e pretenduar kriminale e Ferizit vazhdoi në burg pavarësisht kërkesës së tij për një lirim të parakohshëm nga burgu", shtoi ai.

Nga 2 prilli, 2017 deri më 25 shtator, 2019, Ferizi edhe pse ishte në burg ka mundur të marrë dhe dërgojë e-maila. Prokuroria beson se vjedhja e të dhënave nga Ferizi u bë gjatë kësaj periudhe.

Sipas aktakuzës, një familjar i Ferizit po menaxhonte edhe llogaritë e tij pasi Ferizi i shkruante atij të “mbajë e-mail-at aktivë dhe mos i lë të mbyllen”.

Të dhënat u shkarkuan në Kosovë

Sipas kallëzimit penal, Ferizi në vitet 2017 dhe 2018 ishte përfshirë në skema të shumta mashtruese nga burgu, duke u koordinuar me anëtarin e familjes, i cili po operonte llogaritë e postës elektronike të Ferizit, ndërsa ai ishte i burgosur.

FBI-ja arriti të përcaktojë të paktën një llogari e-maili që përmbante të dhëna me informacione të vjedhura personale të identifikueshme, lista të shumta të llogarive të vjedhura të postës elektronike, numra të pjesshëm të kartave të kreditit, fjalëkalime dhe informacione të tjera konfidenciale.

Sipas prokurorit, vjedhja e informatave ishin frytet e veprimtarisë kriminale të hakimit të Ferizit. Bazuar në një adresë IP që rezultoi se ishte nga Kosova, u përcaktua se anëtari i familjes shkarkoi bazat e të dhënave të informacionit që ishin vjedhur, për të larguar të dhënat e aktivitetit të mëparshëm të hakimit të Ferizit.

Shkrimin e plotë mund ta lexoni KËTU.