Lind bebja e parë përmes transplantit të mitrës nga një dhuruese e vdekur

Lind bebja e parë përmes transplantit të mitrës nga një dhuruese e vdekur

Jetë dhjetor 06, 2018 - 15:22
Lexo tjera detaje

Një grua në Brazil që na pasur një transplant nga një grua e vdekur ka lindur beben e parë me anë të një procedure të suksesshme Ky rast është publikuar në revistën medicionale The Lancet ku tregohet procedura e përgjithshme e transplantit të parë të këtij lloji. 

Doktorët kanë arritur që t’i lidhin venat nga uterusi i dhuruesit me kanalet vaginale të gruas për ta siguruar lindjen e suksesshme të fëmijës. 

Ky është rasti i parë i suksesshëm prej 10 sa janë bërë në përgjithësi. Vajza e vogël është lindur perms prerjes cezariane kur i ka mbushur 35 javë dhe tri ditë dhe peshon 2,550 gramë. 

Kurse bebja e parë e lindur nga transplanti i mitrës nga dhuruesi i gjallë është bërë në Suedi pas 39 provash që janë bërë në përgjithësi. Ky rast ka ndodhur në vitin 2013. Përktheu dhe përshtati Rrona Jaka/Zëri/