Studimi tregon se cigaret elektronike janë më pak të dëmshme sesa cigaret konvencionale

Studimi tregon se cigaret elektronike janë më pak të dëmshme sesa cigaret konvencionale

Jetë janar 09, 2018 - 11:10

Sipas një studimi të publikuar kohët e fundit, njerëzit që dëshirojnë që të lënë cigaren mund të kalojnë në Sistemet Elektronike të Dorëzimit të Nikotinës (ENDS) si një zëvendësim për cigaret konvencionale, transmeton Zeri.info

Studiuesit kanë ndërmarrë një kontroll të bazuar në evidencën të literaturës shkencore të botuar për këtë çështje dhe kanë ardhur në përfundim se Sistemet elektronike të shpërndarjes së nikotinës (ENDS) mund të jenë si zëvendësim për cigaret konvencionale.

Për hulumtimin, të botuar në revistën shkencore Raportet, ekipi kreu një studim krahasues tre-vjeçar dhe të gjatë mbi një grup të përdoruesve të përditshëm të cigareve të moshës ndërmjet 23 dhe 35 vjeç dhe një grupi të rinjsh të cilët kurrë nuk kanë pirë duhan.

Hulumtuesit shqyrtuan faktorët shëndetësorë si presioni i gjakut, shkalla e zemrës, pesha e trupit, funksioni i mushkërive, simptomat respiratore, fryma e frymëmarrjes së oksidit nitrik (eNO), exhaled monoksidi i karbonit (eCO) dhe tomography kompjuterike (HRCT) të lartë të mushkërive grupe./ZERI