Mësimdhënësit i marrin mjetet që u takojnë nga kontrata kolektive, komunat dëmtohen deri në 70 milionë euro

Mësimdhënësit i marrin mjetet që u takojnë nga kontrata kolektive, komunat dëmtohen deri në 70 milionë euro

Ekonomia June 09, 2024 - 08:28

Mësimdhënësit në Kosovë kanë arritur t’i marrin mjetet e tyre që u takojnë përmes kontratës kolektive, ndërsa dëmi për komunat llogaritet të jetë dhjetëra milionësh.

Nga Sindikata e Bashkuar e Arsimit, Shkencës dhe Kulturës (SBASHK), kanë thënë se mësimdhënësit kanë filluar t’i marrin mjetet, ndërsa nga Asociacioni i Komunave të Kosovës, këtë vendim e quajnë të “dëmshëm për komunat”.

Kryetari i SBASHK-ut, Rrahman Jasharaj, ka thënë për Ekonomia Online se fajtor për këtë vendim është niveli qendror, ndërsa ndjen keqardhje për komunat që duhet t’i paguajnë këto mjete.

“Duke e parë që komunat që fatkeqësisht iu bie barra dhe që fatkeqësisht niveli qendror nuk iu ndihmoi për të realizuar obligimet që i kanë me kontratë, atyre iu ka ra barra në buxhetet e tyre por kolegët e mi, punëtorët e çerdhes dhe të arsimit parauniversitar e të universiteteve, të drejtat që iu siguru kontrata kolektive i kanë arrit përmes gjykatave dhe dua të them me plotë përgjegjësi që çdo lëndë deri tani që ka shkuar në Gjykatë, kanë sjellë vendim pozitiv për anëtarët tanë dhe ata i kanë marrë, qoftë shujtat, qoftë tri pagat me rastin e pensionimit, qoftë pagat jubileare. Tash është një risi. Kanë filluar gjykatat të vendosin për dallimin ndërmjet ngritjes profesionale që iu është dhënë dikur por që nuk iu ishte dhënë pjesa tjetër, ngase vendimi dhe kontrata thotë se është me përqindje dhe bazohet në pagën ekzistuese”, ka thënë Jasharaj.

Krahas marrjes së tri paga me rastin e pensionimit, Jasharaj ka thënë se mësimdhënësit po i marrin mjetet edhe për ndryshimet për ngritje profesionale.

“Këta (mësimdhënësit) kanë kërkuar përmes avokatëve që ndryshimi për ngritje profesionale të jetë i bazuar në pagën e fundit dhe janë duke i realizuar, që është goxha është një kosto dhe po ju kushton komunave. Ne po ndihemi po ndihemi shumë keq së bashku me komunat, ne me komunat kemi mirëkuptimin e plotë dhe fatkeqësisht po themi se niveli qendror po i dënon komunat sepse ato para ishte dashtë t’ua jap me kohë në mënyrë që komunat t’i realizonin sepse i kanë punëtorë të tyre”, ka thënë tutje Jasharaj.

Por, nga Asociacionit i Komunave të Kosovës thonë se miliona euro do të merren nga investimet kapitale të komunave.

Andaj, drejtori ekzekutiv i AKK-së, Sazan Ibrahimi, ka bërë apel tek institucionet që këto mjete të mos i paguajnë komunat.

“Komunat këtë vit por edhe viteve të kaluara, janë dëmtuar me dhjetëra miliona euro. Asociacioni i Komunave i Kosovës që nga fillimi kur janë nënshkruar kontratat kolektive ka kërkuar Qeveria që ta marrë barrën financiare sepse nënshkruesit e kontratave kolektive është niveli qendror dhe jo komunat, dhe komunat janë duke humbur me dhjetëra miliona euro por këto miliona po merren nga vijat buxhetore në shumicën absolute të rasteve për investime kapitale dhe qytetarët e komunave të Kosovës nuk po mund t’i gëzojnë këto të mira sepse po merren për kontrata kolektive”, ka thënë Ibrahimi.

Që nga vendimi i vitit 2022, kur Gjykata Themelore në Prishtinë vendosi në favor të mësimdhënësve, dëmi i shkaktuar ndaj komunave është 35 milionë euro, ndërsa shifra në total që pritet t’i merren komunave mund të shkojë deri në 70 milionë euro.

“Asociacioni i Komunave të Kosovës në asnjë rast nuk ka qenë dhe nuk është kundër kontratave kolektive por është kundër marrjes së mjeteve financiare nga komunat sepse komunat nuk janë nënshkruese të kontratave kolektive. Komunat e Kosovës kanë kërkuar edhe përmes Gjykata që këto mjete tu kthehen në buxhetet e tyre sepse niveli qendror është nënshkrues i kontratave kolektive. Deri në vitin 2022 kur komunat kanë kërkuar përmes Gjykatës Themelore të Prishtinës që të rimbursohen, dëmi financiar ka qenë rreth 35 milionë euro, pra para dy viteve. Tani, janë edhe me dhjetëra miliona euro dhe po besojmë që në total shifra e cila do t’i merren komunave, do të jetë mbi 70 milionë euro”, u shpreh Ibrahimi.