Çfarë presin bizneset evropiane nga zgjedhjet e BE-së?
Foto: AP

Çfarë presin bizneset evropiane nga zgjedhjet e BE-së?

Ekonomia May 12, 2024 - 08:12

Bizneset e BE-së kanë shumë kërkesa për qeverinë e re. Mbi të gjitha, ata duan një mesazh të fuqishëm dhe të vendosur: Evropa është e hapur për biznes.

Zgjedhjet e BE-së që do të mbahen midis 6 dhe 9 qershorit të këtij viti kanë tërhequr tashmë një vëmendje të konsiderueshme, me disa parti që premtojnë rregulla dhe lehtësira të ndryshme, veçanërisht për bizneset.

Sipas Këshillit Evropian për Marrëdhëniet me Jashtë (ECFR), apeli i partive popullsitë radikale të djathta është rritur. Nga ana tjetër, partitë e gjelbra dhe ndikimi i partive të tjera mund të ulet shpejt.

Bëhet e ditur se rezultati i zgjedhjeve mund të ketë një ndikim të rëndësishëm në politikat tregtare, grantet, financat për klimën dhe politikat zhvillimore.

Si të tilla, bizneset po i presin me ankth rezultatet, për shkak të mundësisë që ato të kenë një ndikim të rëndësishëm në veprimtarinë e tyre.

Julie Linn Teigland, partnere e lartë në gjigantin e kontabilitetit EY tha atë që kompania do të dëshironte më shumë të shihte nga BE-ja: “Zgjedhjet e ardhshme janë një moment kyç për BE-në, duke formësuar axhendën politike për pesë vitet e ardhshme në të gjithë bllokun”.

“Ato nuk mund të vinin në një moment më të rëndësishëm. Hulumtimi ynë zbulon se investimet e huaja direkte në Evropë ranë për 4 për qind në vitin 2023, rënia e parë që nga pandemia, dhe nivelet e investimeve mbeten 11 për qind më të ulëta se gjatë vitit 2019. Evropa po përballet me konkurrencë të fortë nga SHBA-ja dhe Kina, andaj duhet të ndërmerren veprime tani”, tha Teigland.

“Sido që të jetë rezultati i zgjedhjeve, BE-ja duhet të fokusohet në nxitjen e tregtisë ndërkombëtare, duke e vendosur Evropën në ballë të revolucionit të teknologjisë dhe AI-së ë“, shtoi ajo.

Ndërkohë, Sylvain Broyer, ekonomiste në S&P Global Ratings tha se “megjithatë shmangien e një recensioni, sfidat e produktivitetit vazhdojnë.

Kjo pasi rënia e produktivitetit në ekonomitë kryesore si Holanda, Franca, Gjermania dhe Italia, theksojnë nevojën për veprim kolektiv, shkruan EuroNews, përcjell telegrafi.

Dhe për të rifituar konkurrencën dhe për të nxitur një rritje të qëndrueshme, politikëbërësit e BE-së duhet të përshpejtojnë integrimin dhe të thellojnë tregun e përbashkët evropian

Jochen Stanzi, analist i tregut nga CMC Markets, beson se rregulloret e ndryshimeve klimatike duhet të jenë primare për qeverinë e re.

“Në zgjedhjet e ardhshme të Parlamentit Evropian disa çështje kryesore janë vendosur për të formësuar si fushatat ashtu edhe drejtimin e ardhshëm të BE-së. Së pari, ndryshimi i klimës dhe Marrëveshja e Gjelbër Evropiane janë në qendër dhe në qendër. Kjo politikë nuk ka të bëjë vetëm me mjedisin, ajo është e ndërthurur me strategji ekonomike, monetare dhe industriale dhe është një temë e nxehtë duke pasur parasysh ndikimin e saj në jetën e përditshme dhe industritë. Më pas, siguria e energjisë është vendimtare, veçanërisht në mjedisin e sotëm të tensionuar gjeopolitik”, tha Stanzi.

“Rimëkëmbja ekonomike vazhdon të jetë një prioritet, me fokus në sigurimin e stabilitetit dhe rritjes në të gjithë unionin. Siguria dhe mbrojtja kanë marrë një urgjencë të re, veçanërisht me konfliktin e vazhdueshëm në Ukrainë që thekson nevojën për një strategji të fortë dhe kohezive të mbrojtjes të BE”, shtoi ai.

Duke folur për rregullat e reja që do të ishin të dobishme për industrinë, Teigland tha: “Të dhënat dhe Inteligjenca Artificiale tani janë në thelb të transformimit të biznesit. BE-ja është në një pozicion unik me në qendër legjislacionin për Al, sigurinë kibernetike dhe përdorimin e të dhënave. Ndërtimi i besimit në AI dhe teknologjinë e re nëpërmjet praktikave efektive të qeverisjes duhet të vazhdojë të jetë një prioritet për politikëbërësit”.

“Në fund të fundit, konkurrenca duhet të jetë gur themeli i politikës evropiane”, shtoi Teigland.

Në të njëjtën pikë, CEO i Perfection42, Simona Vasyte, tha: “Ndërsa BE-ja ka një terren për të mbuluar teknologjinë me AI dhe integrimin e saj ekonomik, forca qëndron në diversitetin tonë”.

“BE-ja duhet të përcjellë një mesazh të fuqishëm dhe të vendosur: Evropa është e hapur për biznes dhe ditët e saj më të ndritura nuk kanë ardhur ende”, vazhdoi të thotë Teigland.

“Situata ekonomike pritet të përmirësohet gradualisht dhe në kontekstin e rritjes së tensionit gjeopolitik, stabiliteti relativ i ekonomive kryesore të Evropës është një avantazh i konsiderueshëm”, shtoi ai.

Ndryshe, manipulimi zgjedhor me Al vazhdon të mbetet një shqetësim.

Gjatë muajve të fundit, keqpërdorimi i AI-së ka qenë i përhapur, veçanërisht në raste të tilla si lufta Rusi-Ukrainë dhe konflikti izraelito-palestinez, me qëllim që të shpërndahen informacione mashtruese për ecurinë e këtyre konflikteve.

Tani, duke qenë se viti 2024 është një vit i zgjedhjeve të shumta në të gjithë globin, AI që përdoret për të manipuluar rezultatet e zgjedhjeve ka qenë gjithashtu një shqetësim i rëndësishëm.

Duke iu referuar këtij shqetësimi, Vasyte tha: “Ndërsa mund të ketë rrezik për falsifikime të thella, Al mund të përdoret edhe për një fushatë më gjithëpërfshirëse. Ajo që është e rëndësishme është rritja e ndërgjegjësimit për përdorimin e mundshëm të Al-së dhe edukimi i njerëzve se si ta dallojnë përmbajtjen e gjeneruar”.