Kosova eksportoi më së shumti produkte për muajin janar në SHBA

Kosova eksportoi më së shumti produkte për muajin janar në SHBA

Ekonomia February 25, 2024 - 08:48

Kosova për muajin janar ka eksportuar mallra në vlerë  të  60,3 milionë eurove, kurse ka importuar mallra në vlerë të 380,0 milionë eurove, që është një rënie prej (-3,0%) për eksport, si dhe një rritje prej 7,4% për import, duke krahasuar me periudhën e njëjtë të vitit 2023.

Agjencia e Statistikave të Kosovës ka bërë të ditur se prej shteteve të botës në të cilat Kosova ka eksportuar më së shumti për këtë periudhë është ShBA-ja me 14,6 për qind.

Ndërsa në Bashkimin Evropian Kosova eksportoi më së shumti në Gjermani me 8,8 për qind.

Eksportet e Kosovës në vendet e BE-së

Eksportet e Kosovës në vendet e BE-së arritën në 18,4 milion Euro, ose rreth 30,5% e eksporteve të përgjithshme, me një rënie prej (-6,9%). Partnerët kryesorë për eksportin e mallrave në BE ishin: Gjermania (8,8%), Italia (4,7%), Holanda (3,1%), etj.

Importet e Kosovës nga vendet e BE-së ishin rreth 164,4 milion Euro, ose 43,3% e importeve të përgjithshme, me një rritje prej 10,1%. Importet me pjesëmarrje me të lartë ishin nga: Gjermania (12,8%), Greqia (7,2%), Italia (3,7%), etj.

Eksportet e Kosovës me vendet e CEFTA-s

Eksportet e Kosovës me vendet e CEFTA-s arritën në 21,8 milion Euro, ose 36,1% të eksporteve  të përgjithshme, me një rënie prej (-16,2%). Partnerë kryesorë për eksport nga vendet e CEFTA-s ishin: Maqedonia e Veriut (12,4%), Shqipëria (11,8%),  Serbia (6,3%), Mali i Zi (3,9%).

Importet nga vendet e CEFTA-s arritën në 57,7 milion Euro, ose 15,2% të importeve të përgjithshme, me një rënie prej (-5,8%). Vendet me pjesëmarrje më të lartë për import ishin: Shqipëria (7,6%), Maqedonia e Veriut (4,7%), Serbia (1,9%).

Eksportet e Kosovës me vendet e tjera të botës

Eksportet e Kosovës me vendet e tjera të botës arritën në 20,1 milion Euro, ose 33,4%. Si partnerë më të rëndësishëm nga këto vende për eksport ishin: SHBA (14,6%) dhe  Zvicra (9,3%).

Importet e Kosovës me vendet e tjera të botës arritën në 158,0 milion Euro, ose 41,6%. Vendet me pjesëmarrje më të lartë për import në këtë grup ishin: Turqia (15,4%) dhe Kina (11,3%).

Sipas të dhënave të grupeve kryesore të eksportit: 25,4% e përbëjnë metalet bazë dhe artikujt prej tyre, 19,3% e përbëjnë artikuj të ndryshëm të prodhuar, 13,1% e përbëjnë plastika, goma dhe artikujt prej tyre, 8,3% e përbëjnë ushqimet e përgatitura, pijet dhe duhani, 6,2% e përbëjnë makineria dhe pajisjet mekanike dhe elektrike, etj.

Ndërsa, sipas të dhënave të grupeve kryesore për import: 17,2% e përbëjnë produktet minerale, 11,6% e përbëjnë ushqimet e përgatitura, pijet dhe duhani, 11,6% e përbëjnë makineria dhe pajisjet mekanike dhe elektrike, 11,2% e përbëjnë mjetet e transportit. 9,3% e përbëjnë metalet bazë dhe artikujt prej tyre, etj