U zvarrit për më shumë se 1 vit, çka u tha për marrëveshjen e KEDS-it me Elektroserverin
Nënstacioni elektrik i Vallaçit që gjendet në veri të Kosovës. Foto: REL

U zvarrit për më shumë se 1 vit, çka u tha për marrëveshjen e KEDS-it me Elektroserverin

Ekonomia December 10, 2023 - 08:28

Emisari sllovak, Mirosllav Lajçak, ka njoftuar dje për nënshkrimin e kontratës komerciale mes KEDS-it dhe Elektroseverit për çështjen e energjisë elektrike.

Lajçaku ka thënë se ky është një hap i rëndësishëm për zbatimin e Udhërrëfyesit për Energjinë që është lehtësuar nga BE-ja.

Emisari sllovak konsideroi se është hap i rëndësishëm edhe për rrugën e normalizimit të raporteve Kosovë-Serbi.

“E mirëpres nënshkrimin e sotëm të kontratës komerciale ndërmjet KEDS-it dhe Elektrosever. Ky është një hap i rëndësishëm në zbatimin e Udhërrëfyesit për Energjinë të lehtësuar nga BE dhe në rrugën e normalizimit të marrëdhënieve ndërmjet Kosovës dhe Serbisë. Urime për të gjithë ata që e bënë të mundur!”, ka shkruar Lajçak.

Ndërkaq, për këtë çështje njoftim ka lëshuar edhe KEDS-i.

“KEDS njofton se është nënshkruar kontrata me Elektrosever, e cila ka për qëllim normalizimin e shpërndarjes dhe furnizimit me energji elektrike në komunat Zubin Potok, Leposaviq, Zveçan dhe Mitrovicë Veriore. Kjo kontratë përkon me ligjin e Kosovës dhe kornizën rregullative, në përputhje me Marrëveshjet në lidhje me Energjinë të datës 8 shtator 2013 (“Marrëveshjet e Energjisë 2013”) dhe Konkluzionet e Lehtësuesit të BE-së për zbatimin e Marrëveshjes së Energjisë të vitit 2013, të datës 25 gusht 2015 (“ Marrëveshjet për Energjinë të vitit 2015”), si dhe Udhërrëfyesin për Zbatimin e Marrëveshjeve Energjetike të 21 qershorit 2022. KEDS-i ka thënë se ky proces i zgjatur ka qenë shumë delikat dhe sfidues për tërë sistemin energjetik në Kosovë, dhe ne jemi të kënaqur që kemi arritur këtë moment historik. Tani, KEDS-i pret bashkëpunimin me Elektroseverin, i cili do të jetë sukses kyç për shërbimet e shpërndarjes dhe investimeve në komunat e lartpërmendura”, thuhet në njoftim.