Peci: 4.6 milionë euro, përkrahja financiare për fermerët që kanë mbi pesë krerë lopë

Peci: 4.6 milionë euro, përkrahja financiare për fermerët që kanë mbi pesë krerë lopë

Ekonomia November 29, 2023 - 12:21

Ministri i Bujqësisë, Pylltarisë dhe Zhvillimit Rural, Faton Peci, tha se përkrahja për përpunuesit e qumështit është rritur.

Vetëm gjatë vitit 2023, përmes Programit për Pagesa Direkte 2023, Peci ka deklaruar se shifra e përkrahjes financiare për fermerët që kanë mbi pesë krerë lopë është rreth 4.6 milionë euro.

Në konferencën e organizuar nga Shoqata e Prodhuesve të Qumështit të Kosovës (SHPQK), Peci u shpreh se këtë vit në Kosovë janë rreth 5200 fermerë me mbi pesë lopë qumështore, si dhe 1355 fermerë të bagëtive të imta me mbi 30 krerë.

Ministri Peci ka përmendur një fermer që së fundmi e ka vizituar e që sipas tij falë përkrahjes nga Qeveria, ka arritur t’i zgjerojë kapacitetet prodhuese. Ai tha se deri në pesë mijë litra qumësht është kapaciteti i pranimit ditor që e prodhon ky fermer.

“Ne kemi ndërmarrë një numër të konsiderueshëm të veprimeve që qojnë në drejtim të qartësisë në aspektin e avancimit të legjislacionit, politikave e strategjive por njëkohësisht edhe planit kombëtar për bujqësi, zhvillim rural 2023-2027, e ku fokus të zhvillimit dhe riorientimit të përkrahjes financiare e ka rritjen e prodhimit primar. Gjatë vizitave të mia në terren dhe takimeve me fermerë, pata rastin që të shoh nga afër nevojën dhe sfidat por së fundmi të dëgjoj edhe historitë e suksesit të cilat janë bërë realitet falë mbështetjes institucionale dhe rritjes së përkrahjes që këtë rast Qeveria e Kosovës ka ofruar posaçërisht dy vitet e fundit”.

“Të hënën u njoha me Taulantin nga Grabovci i Pejës, një fermer i vyer e punëtor i cili më priti së bashku me dhjetëra fermerë të rajonit të Pejës me të cilët ai bashkëpunon. Deri në pesë mijë litra qumësht është kapaciteti i pranimit ditor, gjë që e bën të mundur falë përkrahjes së Grantit të ofruar nga Programi për Zhvillim Rural 2022”, u shpreh Peci.

Teksa ka përmendur shifrat e përkrahjes që Qeveria i jep për fermerët, Peci tha se afër 500 fermerë kanë përfituar nga Programi gjatë vitit 2022 dhe 2023.

“Nuk është vetëm Taulanti histori suksesi, ai është vetëm njëri nga fermerët në mesin e 490 fermerëve që kanë përfituar nga programi gjatë vitit 2022 e që janë implementuar gjatë vitit 2023. Me një numër të lartë të fermerëve dhe me një kontribut të madh në bruto-produktin vendor, sektori i qumështit ka ndikim edhe në fushat tjera të agro-përpunimit por edhe sektorë tjerë që i afekton direkt por edhe indirekt”.

“Në bazë të të dhënave dhe statistikave, Kosova ka në vitin 2023, ka rreth 5200 fermerë me mbi pesë lopë qumështore si dhe 1355 fermerë të bagëtive të imta me mbi 30 krerë. Përmes Programit për pagesa direkte 2023, rreth 4.6 milionë euro është shifra e përkrahjes financiare për fermerët që kanë mbi 5 krerë lopë, me një shifër të përafërt rreth 52 mijë gjithsej”, tha Peci.

E kryetari i Odës Ekonomike të Kosovës, Lulzim Rafuna, tha se vitin e ardhshëm do të arrijnë një bashkëpunim me Odën Ekonomike të Holandës, për përkrahjes e përpunuesve të qumështit, raporton EO.

“I vetëdijshëm për sfidat që i keni pasur dhe që i keni në avancimin e prodhimit të juaja, mirëpo në anën tjetër jemi shumë të lumtur dhe të gëzuar që keni arrit të keni një prodhim shumë kualitativ që jeni konkurrent me produktet që janë me shumë vite jo vetëm në tregun tonë por në tregjet rajonale e evropiane”.

“Oda Ekonomike si gjithmonë por edhe do të vazhdojë që të bashkëpunojë me juve dhe ne e kemi një projekt që bashkë me Odën Ekonomike të Holandës në Ministrinë e Bujqësisë së Holandës, do të aplikojmë për projekte që do të jenë sa më afër bujqve por këtë rast edhe prodhuesve të qumështit dhe besoj që në pranverën e vitit të ardhshëm, ajo do të konkretizohet dhe shoqata do të jetë pjesë e implementimit”, tha Rafuna.