Rritet norma tatimore në pronë për gati 100%, reagojnë qytetarët
Foto: Zëri

Rritet norma tatimore në pronë për gati 100%, reagojnë qytetarët

Ekonomia January 23, 2023 - 22:27

Komuna e Prishtinës është raportuar se ka rritur tatimin në pronë.

Dhjetra qytetarë kanë reaguar në rrjetet sociale duke e quajtur si absurde.

“Qytetarët e Prishtinës po raportojnë 75% – 100% ngritje të tatimit në pronë. Çfarë po ndodhë Komuna e Prishtinës”, thuhet në reagimin e ‘Vrojtuesit e Lagjes’.

“Jo 70%, 5 vitet e fundit kam pagu 119 euro. Në e-Kosova këtë vitë kam 264 euro!!! Lehtë të llogaritet. Tash komuna nga ky vitë vlerëson 1300 euro m2, e kam ndërmend me iu ba ofertë për 1000 euro m2 po ja shes komunës. Kaos në trafik, lojë me tru të qytetarve, vjedhje masive në këtë krizë, personalisht kam pagu me rregull por këtë vit skan me pa pagesë komuna. Me qenë qytetar të organizuar nuk luajn me ne kështu”, ka thënë qytetari Luan Reka.

Image

Ndërsa ekonomisti Ujkan Bajra, në një shkrim në llogarinë e tij në Facebook, ka thënë se ka rritje enorme të bazës tatimore, ku për vitin 2023 është rritur gati 100% më shumë se dy vitet e mëparshme.

Fatura e tatimit në pronë për vitin 2023 është gjeneruar/krijuar nga Ministria e Financave. Për të njëjtat njësi banimi apo truall/pllace, shoh një rritje anormale të bazës tatimore (vlera e vlerësuar e pronës), ku për vitin 2023 është rritur gati 100% më shumë se dy vitet e mëparshme dhe e gjithë kjo pa asnjë njoftim nga institucionet tona, por në një mënyrë shumë tinëzare (në rastin tim: shiko e njëjta pronë nga 76 mijë në 2021 vlerësohet 144 mijë në 2023-100% më shumë). Absurditeti i llojit të vet.

Tutje Bajra ka publikuar edhe disa të dhëna tatimore për tri vitet e fundit:

2023 – tatimi në pronë 571 euro

2022 – tatimi në pronë 350 euro

2021 – tatimi në pronë 304 euro

Ekonomisti Bajra thotë se kjo është taksa më e pamëshirshme në historinë e re të Kosovës dhe kujdesi për shtresat shoqërore është kthyer në gjueti.

“Me të njëjtën mirëqenie, me të njëjtat paga, me kufirin e rritur të varfërisë, me normën më të lartë të inflacionit në të gjithë periudhën e pasluftës, është absolutisht anormale që qytetarët të rëndohen edhe më shumë nga rritja e bazës tatimore (vlera e vlerësuar e pronës), rrjedhimisht e tatimit në pronë. E tmerrshme”, shkroi Bajra.