Infektuar: 4931
Shëruar: 2267
Vdekur: 102
BKQ e gatshme t`i shqyrtojë të gjitha ankesat e qytetarëve

BKQ e gatshme t`i shqyrtojë të gjitha ankesat e qytetarëve

Ekonomia May 30, 2020 - 16:34

Duke marrë parasysh situatën e krijuar për shkak të përhapjes së infeksionit Covid-19, Banka Qendrore e Republikës së Kosovës ditë më parë ka vendosur për shtyrjen e afatit për pagesat e kësteve të kredive.

Por qytetarët ankohen se kjo po u kushton me kamatë. Këtë e pohon për Radio Kosovën një kliente e Bankës për Biznes. E zyrtarë të  kësaj banke mohojnë një gjë të tillë, përderisa zyrtarë të Bankës Qendrore, ftojnë qytetarët që për çdo parregullsi t’i drejtohen BQK-së.
Pagesa e kësteve të kredive në kohë pandemie është bërë një shqetësim për shumë individë dhe biznese në Kosovë. Një kliente e Bankës për Biznes thotë për Radio Kosovën, se për shtyrje të afatit, banka e ka ngarkuar me kamatë. Ajo shpjegon rastin se si ka ndodhur.

“Më tha: kështu është aprovuar, duhet t’i paguash 379 euro kamatë për tre muaj të kredisë që se ke paguar. T’i kisha kushtet unë e kisha paguar kredinë e jo kamatën.

Më tha: kamatat janë për tre muaj që si ke paguar, plus në fund e kanë bërë shtyrjen e kredisë dhe në fund këstin e njëjtë unë e paguaj. Edhe atëherë ka kamatë edhe tash ka kamatë, dy herë po më bie ta paguaj kamatën”.
Por, këtë e mohojnë zyrtarë të Bankës për Biznes. Në një përgjigje elektronike për Radio Kosovën, Shërbimi për Klient i kësaj banke, thekson se Banka për Biznes nuk ka aplikuar dhe nuk do të aplikojë interesa ndëshkuese për kreditë që në marrëveshje me klientin është shtyrë afati i pagesës së kësteve për tre muaj. BPB operon në pajtueshmëri të plotë me direktivat e dhëna nga BQK për sa i përket kredive gjatë pandemisë, thuhet në përgjigjeje.

Ndërkohë, zyrtarë të BQK ishin zotuar se nuk do të ketë kamatë për këtë shtyrje të afatit. Në një përgjigjeje me shkrim për Radio Kosovën, zëdhënësi i BQK-së, Kushtrim Ahmeti, fton qytetarët të cilët përballen me këtë situatë, të drejtohen në BQK. Ai thotë se pavarësisht situatës me Covid-19, BQK-ja trajton çdo ankesë të shfrytëzuesve të shërbimeve financiare dhe vepron bazuar në legjislacionin në fuqi, përfshirë edhe marrjen e masave administrative.

Ndryshe, Banka Qendrore e Kosovës për shkak të pandemisë Covid-19 dhe ndikimit të saj në aspektin ekonomik, kishte marrë vendim që për tre muaj të shtyhen pagesat e kësteve të kredive për të gjithë klientët e bankave.