Infektuar: 5118
Shëruar: 2370
Vdekur: 108
UNDP-ja dorëzon pajisje dhe artikuj mbrojtës në Ministrinë e Financave

UNDP-ja dorëzon pajisje dhe artikuj mbrojtës në Ministrinë e Financave

Ekonomia May 20, 2020 - 13:04

Programi i Kombeve të Bashkuara për Zhvillim (UNDP) në Kosovë, si reagim të menjëhershëm ndaj COVID-19 dhe në përputhje me mandatin për të zhdukur varfërinë dhe për të zvogëluar pabarazitë, siguroi sot laptopë dhe artikuj mbrojtës për Divizionin e Ndihmës Sociale (DNS) në Ministrinë e Financave dhe Transfereve (MFT).
Pajisjet do t’i mundësojnë Qendrës për Punë Sociale (QPS) të vazhdojë punën në mënyrë më efektive edhe tani, gjatë kufizimeve të lëvizjes.

Besnik Bislimi, ministër i Financave dhe Transfereve, Christoph Weidinger, ambasadori i Austrisë në Kosovë, Maria Suokko, përfaqësuesja e përhershme e UNDP-së, zyrtarë të MFT-së dhe të UNDP-së ishin të pranishëm në dorëzimin që u zhvillua në hapësirat jashtë Ministrisë së Financave dhe Transfereve.

Ky donacion është pjesë e projektit rajonal “Promovimi i Zgjidhjeve Gjithëpërfshirëse të Tregut të Punës në Ballkanin Perëndimor” (ILMS II), i financuar nga Agjencia Austriake e Zhvillimit (ADA). Projekti synon të lehtësojë punën e Divizionit dhe të qendrave për punë sociale në implementimin e Pakos Emergjente Fiskale të Qeverisë në përgjigje të COVID-19.

Divizioni i Ndihmës Sociale është përgjegjës për zbatimin e masës 15 të Pakos Emergjente Fiskale të Qeverisë, e cila përcakton pagesën prej 130 eurove në muaj për muajin prill, maj dhe qershor për qytetarët që jetojnë në kushte të rënduara sociale, të deklaruar si të papunë dhe që nuk janë përfitues të të ardhurave mujore nga sektori publik ose privat dhe ofrimi i shërbimeve të tjera sociale për qytetarët e Kosovës. Roli i QPS-ve është edhe më i rëndësishëm tani, gjatë pandemisë, pasi ato ofrojnë shërbime për njerëzit më të prekur në Kosovë, përfituesit e ndihmës sociale. Aktualisht në Kosovë ekzistojnë 24689 familje që marrin ndihmë sociale dhe me numrin e shtuar të ofrimit të shërbimeve për përfituesit të masës 15 është me shumë rëndësi që këto shërbime të dorëzohen në mënyrë të duhur dhe në kohë. Mjetet e teknologjisë informative do t’u japin zyrtarëve mundësi të punës së pandërprerë edhe nga shtëpia, do të lehtësojnë komunikimin me klientët, duke përmirësuar kështu cilësinë dhe afatin kohor të ofrimit të shërbimeve.

Ministri Bislimi gjatë pranimit të këtij donacioni tha: “Ne në Ministrinë e Financave dhe Transfereve kemi punuar me staf të reduktuar dhe jemi përpjekur të përmbushim të gjitha përgjegjësitë tona, me theks të veçantë ato që kanë të bëjnë me zbatimin e Pakos Emergjente Fiskale. Kjo kohë ka ndikuar që të reflektojmë dhe kuptojmë se kemi shumë miq pranë vetes. Andaj, jam i nderuar që sot si ministër i Financave dhe Transfereve të falënderoj UNDP-në dhe miqtë tanë, qytetarët dhe qeverinë e Austrisë, për këtë donacion me vlerë të lartë dhe të domosdoshëm. Ky donacion i është dedikuar lehtësimit të zbatimit të masave të Pakos Fiskale Emergjente për të prekurit. Shpresojmë që bashkëpunimi me UNDP-në do të vazhdojë dhe do të realizojmë edhe projekte të tjera të përbashkëta në të ardhmen.

UNDP-ja është e përkushtuar që edhe gjatë pandemisë të mbështesë institucionet e Kosovës që të vazhdojnë me ofrimin e shërbimeve në mënyrë sa më efikase. Veçanërisht më të goditurit rëndë – nga aspekti social dhe ekonomik – nga efektet e pandemisë, duhet të marrin mbështetjen e nevojshme. Ne i jemi mirënjohës ADA-s për mbështetjen financiare dhe partneritetin që na mundësoi të shpërndajmë sot këto pajisje, si pjesë e bashkëpunimit tonë rajonal në mbështetje të zgjidhjeve gjithëpërfshirëse të tregut të punës”, tha Maria Suokko, përfaqësuesja e përhershme e UNDP-së.

Sh.T. Christoph Weidinger, ambasadori austriak në Kosovë, shprehu kënaqësinë e tij që merr pjesë në këtë ngjarje të dorëzimit: “Është kënaqësi për mua të jem sot këtu dhe të vrojtoj ndihmën e dorëzuar nga vendi im përmes Agjencisë Austriake për Zhvillim – ADA, duke e ditur që ky donacion do t’u ndihmojë drejtpërdrejt njerëzve të cilët ndihmojnë kosovarët më të prekur. Së bashku me partnerët tanë, ne mbështesim përpjekjet për të luftuar pandeminë COVID-19”, tha ambasadori Weidinger.

Donacioni i sotëm përfshin:

12 laptopë për të lehtësuar punën e DNS-së;

500 maska mbrojtëse “KN95”;

500 sanitizatorë për duar 500 ml;

200 pako dorëzash mbrojtëse;

82 kartela për telefona mobilë (prej 20 €) për punëtorët kyçë, që t’ua lehtësojnë komunikimin me klientët gjatë ofrimit të shërbimeve dhe zbatimit të masave emergjente të Qeverisë.

Që nga shpërthimi i COVID-19 UNDP-ja në Kosovë, si Agjenci kyçe e Ekipit të OKB-së në Kosovë (UNKT), është duke mbështetur qytetarët dhe institucionet e Kosovës që të përgatiten, t’i përgjigjen dhe të rimarrin veten nga pandemia duke u përqendruar veçanërisht në më të prekurit. Ne kemi zhvendosur me nguti fokusin, duke reaguar me shpejtësi dhe efikasitet dhe duke riorientuar programin tonë për të ndihmuar përpjekjet e Kosovës për të ndaluar përhapjen e virusit, mbrojtjen e njerëzve nga pandemia dhe ndikimet negative gjatë shpërthimit dhe për të ndihmuar në ripërtëritjen ekonomike dhe sociale në muajt në vazhdim.

Image

Image

Image

Image

 

Image

Image

Image

 

Ky është artikull i sponzorizuar.