Infektuar: 1038
Shëruar: 791
Vdekur: 30
Fituesi më i madh i luftës së naftës do të jetë Kina, dhe humbësi më i madh - Amerika

Fituesi më i madh i luftës së naftës do të jetë Kina, dhe humbësi më i madh - Amerika

Ekonomia March 23, 2020 - 10:38

Humbësit më të mëdhenj në luftën e naftës midis Arabisë Saudite dhe Rusisë janë punëtorët amerikanë të naftës, veçanërisht prodhuesit e shiritave të "arit të zi" dhe "energjisë blu". Fituesi më i madh mund të jetë Kina, çmimet e ulëta të energjisë mund të ndihmojnë që të rimarrë ekonominë e saj më shpejt dhe në mënyrë më efektive pas epidemisë së koronavirusit.

Kina është konsumatori më i madh i naftës në planet dhe më shumë se 70 për qind e nevojave të saj për lëndë të parë vijnë nga importet, duke e bërë atë importuesin më të madh në botë të "arit të zi". Dhe kjo, pas një zënke që shpërtheu më 6 mars në një takim të kartelit të OPEC me jo anëtarë të kësaj organizate - midis Arabisë Saudite dhe Rusisë - ra nafta në më pak se 30 dollarë për fuçi, mund të shpëtojë Pekinin rreth 1 trilion dollarë këtë vit - në lidhje me sasinë që ata kanë ndarë gjatë viteve të kaluara për importin e naftës së papërpunuar. Vendi që ndjeu për herë të parë ndikimin e koronavirusit në ekonominë kombëtare do të ishte veçanërisht i pëlqyeshëm tani që epidemia është duke u zvogëluar dhe shteti po bën çmos për të rihapur ekonominë.

Image

Kinezët, në fund të fundit, e kishin njoftuar tashmë dhjetë ditë më parë, kur analistët e tyre, duke vlerësuar se ekonomia e tyre do ta kishte më të lehtë të kapërcejë krizën aktuale nëse blenë naftë më të lirë, njoftuan se rafineritë në Kinë do të rritnin më tej importet e produkteve të naftës. Sigurisht, kjo llogaritje është e vlefshme vetëm nëse nafta vazhdon të shitet për rreth 30 dollarë ose më pak për fuçi. Dhe në një situatë kur epidemia e koronavirusit në Evropë, Amerikë dhe në tërë botën po lulëzon, është e vështirë të besohet se nafta do të rritet. Edhe nëse Sauditët dhe princi i tyre, Princi i Kurorës, Muhamed Bin Salman lejoi që të ishin të arsyeshëm dhe kuptuan që fillimi me Rusinë për përcaktimin e kuotave të prodhimit të ardhshëm të naftës së papërpunuar ishte kunderoroduktiv.

Falimentimi masiv. Rimëkëmbja e vështirë dhe e gjatë

Nuk është e nevojshme të jesh një ekspert i shkëlqyeshëm për të thënë që pa negociatat e pasuksesshme të marsit, anëtarët e OPEC do të ishin akoma më të lirë me Rusinë dhe vendet që ajo drejton. Sigurisht jo menjëherë. Eshtë gjithashtu e sigurt se pasojat negative të këtij keqkuptimi nuk do të pësojnë vetëm vendet prodhuese të naftës që përbëjnë OPEC +. Ishte një goditje e madhe për naftëtarët amerikanë, të cilët kanë përfituar gjatë viteve të fundit sepse anëtarët e OPEC kanë rënë dakord me sukses me Rusinë për të zvogëluar prodhimin dhe vendosjen e tyre të naftës në mënyrë që çmimi të mos bjerë në më pak se 30 dollarë për fuçi. Një çmim më i vogël se 30 dollarë për fuçi, pra, nuk i përshtatet asnjë prej tyre. Nuk është e përshtatshme sepse, të gjitha vendet që eksportojnë naftë të papërpunuar dhe gaz natyror bazuan buxhetet e tyre në të ardhurat nga eksporti i këtyre produkteve energjetike. Vendet e Gjirit të Lindjes së Mesme kanë rreth 90 përqind të buxheteve të tyre plot eksport të naftës dhe gazit. Këto marrëveshje rezultuan në një çmim të naftës që në disa pika ishte rreth 70 dollarë për fuçi. Muajin e kaluar, ishte midis 50 dhe 60 dollare. Për Arabinë Saudite, e cila ishte me çmime 80 dhe 85 dollarë, kjo ishte e vogël, por prapë ishte e pranueshme (megjithëse Saudite e tyre Saudite Aramko përfundoi vitin e kaluar me një minus 20 përqind mbi rezultatet e biznesit të saj 2018). Drejtuesit e kompanive të naftës ruse mund të durojnë çmimet e ulëta deri në 30 dollarë për fuçi. Buxheti rus është parashikuar me një çmim për fuçi rreth 40 dollarë. Falë marrëveshjeve në kornizën e OPEC +, amerikanët kanë rritur prodhimin e naftës dhe gazit, kanë rritur eksportin e tyre të gazit dhe kanë filluar përsëri eksportimin e naftës së papërpunuar (pas katër dekadash embargosh). Sidoqoftë, sektori amerikan i naftës tani është në një krizë të thellë. Sidomos prodhuesit e vegjël të argjilës, të cilët janë në rrezik të falimentimit. Kina tashmë po lulëzon përsëri. Para luftës tregtare amerikano-kineze, e cila u ndërpre diku në kohën e shpërthimit të epidemisë në Kinë, ekonomia e Kinës pritej të bëhej planeti numër 1 në planet.

Rimëkëmbja e Kinës do të jetë rimëkëmbja e ekonomisë botërore

Instituti Ndërkombëtar për Studime të Lindjes së Mesme dhe Ballkanit (IFIMES) deklaron se ekonomia e Kinës sot përbën 17 përqind të produktit të brendshëm bruto botëror (PBB), tregtia me Kinën përbën 35 përqind të tregtisë totale ndërkombëtare, dhe 80 përqind e industrisë farmaceutike globale varet nga Kina dhe prodhimit. Me një çmim të naftës prej rreth 30 dollarë për fuçi, Kina do të jetë shumë më e lirë për të kompensuar ngërçin tre-mujor. Dhe të jenë të përgatitur për një gare të re me SHBA. Dhe që ironia të jetë më e madhe, rimëkëmbja ekonomike e Kinës nga vështirësitë ekonomike të shkaktuara nga koronavirusi mund të jetë gjithashtu një zvarritje për pjesën tjetër të botës, veçanërisht SHBA-N./ZERI