Shatri për synimin e qeverisë 'Kurti': Buxheti mund ta kapë shifrën 3 miliardë euro
Foto: Laura Hasani

Shatri për synimin e qeverisë 'Kurti': Buxheti mund ta kapë shifrën 3 miliardë euro

Ekonomia February 25, 2020 - 14:49
Vendimi për ndërtimin e Autostradës së Dukagjinit dhe ai për ndërtimin e termocentralit “Kosova e Re” janë ndër projektet më të përfolura në vend për sa i përket kostos së lartë të shpenzimit dhe kahjes që u është dhënë këtyre dy projekteve. Të njëjtat vazhdimisht janë kritikuar edhe nga opozitarët, që tanimë janë në ekzekutiv, teksa sipas njohësit të çështjeve ekonomike Haki Shatrit ato duhet të vazhdojnë së realizuari përderisa nuk ekzistojnë shkelje procedurale

Haki Shatri, ish-ministër i Financave, njëherësh edhe ish-këshilltar për çështje ekonomike i ish-kryeministrit Ramush Haradinajt, në një intervistë për gazetën “Zëri” ka thënë që projekti për ndërtimin e Autostradës së Dukagjinit duhet të vazhdojë. Duke folur mbi shkëputjen e disa vendimeve të marra nga qeveritë paraprake, Shatri ka theksuar se asnjë projekt nuk duhet të ndalet pa u bërë analiza të thella, duke përfshirë kështu edhe projektin për ndërtimin e termocentralit “Kosova e Re”.

Sipas tij, Qeveria e re në krye me Albin Kurti duhet të fokusohet në luftimin e disa faktorëve, që janë duke ndikuar në moszhvillimin ekonomik të Kosovës e që sipas tij janë duke ndikuar edhe në ikjen e investuesve të huaj nga Kosova. Për sa i përket synimit të ekzekutivit për rritjen e buxhetit në 3 miliardë euro, njohësi i çështjeve ekonomike theksoi se ende nuk është e qartë se për cilën pjesë të buxhetit bëhet fjalë. Sipas tij, nëse ky synim ka të bëjë me të hyrat buxhetore Qeveria do ta korrë këtë sukses qysh në vitin e parë të qeverisjes.

Zëri: Duke parë gjendjen e zhvillimit ekonomik në Kosovë, a ka gjasa reale të përmbushet synimi për rritjen e buxhetit në 3 miliardë euro?

Shatri: Aspektin e prononcimeve dhe të deklarimeve të ekonomistëve e njoh mirë, edhe mundësinë për ta manipuluar opinionin ekonomistët e kanë. Herë shfrytëzojnë shifra absolute e herë shifra relative, herë nuk i definojnë qartë se çfarë po mendojnë. Unë kam dëgjuar një deklarim që buxheti do ta kapë shifrën 3 miliardë. Por për cilin vit buxhetor bëhet fjalë, këtë nuk e kam dëgjuar. Nuk kam dëgjuar se a do të jenë të hyrat buxhetore 3 miliardë ose do të jenë shpenzimet buxhetore 3 miliardë, që është një dallim shumë i madh. Opinioni i shkretë nuk e di këtë gjë ose e di vetëm një numër i kufizuar, që i kupton këto shifra. Buxheti, pra të hyrat me draftin ekzistues të qeverisë paraprake kanë qenë të parapara diku 2 miliardë e 500 milionë euro. Deklarimi është për 3 miliardë. Unë mendoj që buxheti në 3 miliardë, pra për të hyrat buxhetore, mund të kapë shifrat qysh në vitit e ardhshëm e jo në këtë vit dhe këtë duke u bazuar vetëm në disa veprime, që pritet të ndodhin dhe që duhet të ndërmerren nga Qeveria, pra luftimi i informalitetit ekonomik, i krimit ekonomik të organizuar, i evazionit fiskal dhe i veprime të tjera, që ndërlidhen po ashtu me korrupsionin. Në bazë të këtyre katër veprimeve të dobishme për vendin shumë lehtë mund të kapet shifra e tyre buxhetore në 3 miliardë në qoftë se punojmë sinqerisht dhe me përkushtim që t’i luftojmë këto katër dukuri negative, të cilat janë aktuale në vendin tonë. Kam edhe argumente për këto. Ne e dimë që evazioni fiskal është minimum 30%. Në qoftë se është 30% në 7 miliardë do të thotë që ne po flasim për një informalitet në vlerë prej 2 miliardë. Në qoftë se kjo vlerë në dy miliardë do të formalizohet, pra pjesërisht ose vetëm 10% e informalitet zvogëlohet brenda një viti, kjo i bie që në 700 milionë brutoprodukt që ekziston në vend të tatimohet në një normë mesatare 10% dhe shohim që shifrat menjëherë lëvizin./ZERI

Lexo edhe Shatri: Për teka të ekzekutivit të mos ndërpriten projektet e qeverive të kaluara
Aktuale February 25, 2020