Infektuar: 5118
Shëruar: 2370
Vdekur: 108
Adria Airways anulon fluturimet pasi dy aeroplanë i mbesin në tokë për shkak të ngecjes në pagesa!

Adria Airways anulon fluturimet pasi dy aeroplanë i mbesin në tokë për shkak të ngecjes në pagesa!

Ekonomia September 21, 2019 - 09:49
Detajet

Autoriteti i Aviacionit Civil ka lënë në tokë dy aeroplanët Adria Airways Bombardier CRJ900, pasi qiradhënësit kanë ndërprerë kontratat e qirasë për të dy aeroplanët për shkak të ngecjeve në pagesë. Adria tashmë ka anuluar disa fluturime të planifikuara për ditën e sotme dhe disa ishin planifikuar të realizoheshin më vonë.

Sipas Adria, Autoriteti i Aviacionit Civil lëshoi ënjë urdhër oral ndalimi për dy aeroplanët që Adria dha me qira nga Shërbimi i Qiradhënies së Aviacionit Trident të enjten pasdite.

Një dekret me shkrim do të nxirret brenda pesë ditëve të ardhshme.

Menaxhimi i Adria u takua me mbikëqyrësit e Autoritetit të Aviacionit Civil të enjten në mbrëmje për të diskutuar situatën aktuale. Adria pohoi në një deklaratë të shkruar se operimet e tyre të fluturimit me aeroplanët e mbetur ishin të sigurta, të cilat kreu i Autoritetit të Aviacionit Civil Rok Marolt konfirmoi sot për STA.

AAC slloven është akoma duke shqyrtuar licencën e operimit të Adria. Sipas Adria, këto janë dy procedura të ndara.

Sidoqoftë, Marolt shtoi se procedura e cila lidhet me gjendjen financiare të kompanisë ishte "përfundimisht e lidhur" me procedurën e licencës. "E gjithë kjo do të ndikojë patjetër në vendimin përfundimtar," tha ai.

Marolt tha se AAC po monitoronte situatën e Adria për çdo orë. "Nëse zbulohet ndonjë devijim nga siguria e fluturimit, ne do të veprojmë menjëherë pa marrë parasysh procedurën e licencës."

Deri më tani, pesë fluturime në mëngjes janë anuluar, përfshirë fluturimet Shkup-Ljubljana, Ljubljana-Zürich, Mynih-Ljubljana, Zürich-Ljubljana, dhe Vjenë-Ljubljana.

Sipas faqes në internet të Adria, fluturimet e planifikuara për këtë pasdite do të kryhen por shumica janë me vonesë prej një orë e gjysmë.

Vonesat u raportuan nga e enjtja. Pasagjerët që shkonin në Paris, Kopenhagë dhe Amsterdam kishin ngecur nëpër aeroporte. Fluturimet për në Bruksel, Tiranë dhe Pragë u anuluan gjithashtu.

Adria nuk e ka komentuar ende çështjen. CEO Holger Kowarsch mohoi raportimet në media se qiradhënësi ka ndërprerë kontratat e qirasë për të dy aeroplanët në një koment për STA mbrëmë, duke thënë se bisedimet me qiradhënësit ishin akoma në zhvillim e sipër.

Portali i lajmeve 24ur raportoi sot se punonjësit e Adria kishin organizuar një protestë spontane në mesditë. Pilotët dhe ekuipazhi i kabinës thuhet se u mblodhën për të protestuar për pasigurinë dhe mungesën e informacionit për gjendjen e kompanisë dhe karrierat e tyre.

Shërbimi i qiradhënies së aviacionit Trident është pjesë e grupit Falko, i cili zotëron transportuesin me pakicë irlandezë CityJet dhe është një nga kreditorët më të mëdhenj të Adria, sipas Siol.net.

Falko u përmend gjithashtu si një shpëtimtar i mundshëm i ish-transportuesit të flamurit të Sllovenisë i cili është në pronësi të Gjermanisë që prej vitit 2016.

Falimentimi i mundshëm i Adria do të shkaktonte probleme për administratën shtetërore, duke përfshirë këtu edhe presidencën e ardhshme të Sllovenisë në BE në gjysmën e dytë të vitit 2021. Kowarsch raportohet se e diskutoi këtë me kryeministrin Marjan Šarec në pranverën e këtij viti.

Ministria e Infrastrukturës tha sot se nuk kishte mjete në dispozicion të saj për të ndihmuar Adria, megjithatë u erdhi keq për situatën fatkeqe të kompanisë ajrore.

"Prioriteti ynë për momentin është që të sigurohet maksimalisht e operimi i fluturimeve të Adria", thuhet në njoftimin për shtyp të ministrisë.

Shteti, i cili e shiti Adria në vitin 2016, do të jetë i detyruar të sigurojë lidhjen ajrore të Sllovenisë me botën, në rast se licenca operuese e Adria do të revokohet.

Ministria tashmë ka përgatitur një propozim i cili do të mundësonte bashkëfinancimin e disa rrugëve të fluturimit në përputhje me rregulloret përkatëse.

Nëse Adria falimenton dhe asnjë ndërmarrje tjetër ajrore nuk mund të sigurojë shërbime të nevojshme, atëherë shteti do të duhet të krijojë një ndërmarrje publike ajrore - një procedurë e gjatë dhe e ndërlikuar e cila do të duhej të aprovohej nga BE.

Ndërkohë, Adria tha sot se kompania po përballet me probleme serioze financiare dhe po kërkon zgjidhje për t'i rregulluar ato.

Flota e Adria përfshin aktualisht 16 aeroplanë, por transportuesi po jep me qira shumë prej tyre në linjat ajrore të tjera së bashku me ekuipazhet e fluturimeve./Aeronews