Infektuar: 1110
Shëruar: 843
Vdekur: 30
Nga qershori hiqen tarifat e roamingut me Shqipërinë

Nga qershori hiqen tarifat e roamingut me Shqipërinë

Ekonomia May 15, 2019 - 09:15
Lexoni detajet

Kosova dhe Shqipëria shumë shpejt do të largojnë tarifat e roamingut.

Në kuadër të zbatimit të Marrëveshjes për heqjen e çmimeve të shërbimeve roaming për rrjetet publike të komunikimeve të lëvizshme ndërmjet Republikës së Kosovës dhe Republikës së Shqipërisë, të nënshkruar në Pejë më datë 26.11.2018, më datë 11 Maj 2019 në Tiranë u organizua mbledhja e përbashkët e Bordit Drejtues të ARKEP dhe Këshillit Drejtues të AKEP lidhur me procesin e reduktimit të tarifave dhe heqjes së plotë të tyre për shërbimin roaming për qytetarët e Kosovës dhe Shqipërisë sipas kësaj marrëveshje.

Kryeshefi i ARKEP-it, Kreshnik Gashi tha se do të hiqen tarifat e roamingut për 90 % nga ky vit. "Nga qershori i këtij viti do të ketë eliminim në masë 90 %, ta tarifës, pra qytetarët do të paguajnë për 4 cent për minut", tha ai sot në "Studio e hapur", në RTK3.

Sipas tij në rend të parë kanë pasur interesin qytetar. Ai bëri me dije se përfitimet që do të kenë qytetarët e të dy vendeve në lidhje me reduktimin dhe heqjen e plotë të tarifave të shërbimet roaming, e cila do të aplikohet sipas principeve të modelit të aplikuar më parë nga vendet e Bashkimit Evropian “Roam Like At Home (RLAH)”.

Procesi i reduktimit të tarifave të fillojë nga data 15 Qershor 2019 fillimisht nëpërmjet aplikimit të modelit “RLAH+”, reduktim i cili do të sjellë efekte pozitive të menjëhershme tek qytetarët e të dy vendeve (nga kur do të ketë zvogëlim rreth 90% nga kostoja aktuale e përdorimit të telefonisë në roaming), dhe në vijim heqjen e plotë të tarifave roaming për qytetarët e dy vendeve, duke filluar nga 1 korriku 2021.