Hiqen taksat për importet e produkteve energjetike dhe lëndët e para

Hiqen taksat për importet e produkteve energjetike dhe lëndët e para

Ekonomia janar 07, 2018 - 13:46

Ndryshimet tatimore që parashikojnë mbështetje të të gjithë prodhuesve vendorë kanë hyrë në fuqi në fillim të këtij viti në Kosovë. Vendimet e miratuara nga Parlamenti i Kosovës më 22 dhjetor të vitit të kaluar janë përfshirë në buxhetin e vitit 2018.

Sipas deklaratës së Ministrisë së Financave, bazuar në dy vendimet, hiqen akcizat për importet e të gjitha burimeve të energjisë, si dhe detyrimet doganore për importimin e lëndëve të para, produktet gjysmë të përpunuara që përdoren në aktivitetet prodhuese, makineritë dhe pajisjet e teknologjisë informative për të gjithë prodhuesit, raportojnë mediat në Prishtinë.

Sipas Odës Ekonomike Amerikane në Kosovë, këto ndryshime do të kenë një ndikim pozitiv në sektorin privat dhe do të rrisin konkurrencën e prodhuesve në rajon, përcjell albinfo.ch.

Nga të dhënat e Zyrës statistikore të muajit të kaluar, hendeku tregtar i Kosovës u zgjerua me 11.5% nga viti në vit në 230 milionë euro, ku në nëntor eksportet shënuan rënie dhe importet, nga ana tjetër, u rritën me 11%. Produktet nëntokësore, makineritë, metalet bazë, mjetet e transportit, ushqimi, pijet dhe duhani ishin artikujt kryesorë të importit të Kosovës në nëntor.