Udhëheqësja e FMN-së: Papunësia nuk zbutet duke rritur pagat në sektorin publik
Foto: Laura Hasani

Udhëheqësja e FMN-së: Papunësia nuk zbutet duke rritur pagat në sektorin publik

Ekonomia dhjetor 12, 2017 - 12:23

Udhëheqësja e Misionit të Fondit Monetar Ndërkombëtar (FMN), Stephanie Eble, tha se papunësia nuk zbutet duke rritur paga në sektorin publik, por që kërkohet fuqizimi i arsimit, politika aktive në tregu të punës vazhdimi i trajnimit profesional dhe kualifikimit si dhe adresimi i çështjeve pronësore në ekonomi, raporton Ekonomia Online.“Kostoja e pagave është në suaza dhe në përpurthje me në rregulla fiskale.

 

Ne e kuptojmë që pas tre viteve të mos rritjes së pagave qeveris ka vendosur që të i përshtat pagat dhe t’i rrit ato në përputhje me rregullën. Ne e kuptojmë poashtu që pagat e sektorit publik janë relativisht më të larta se sa ato të sektorit privat”.“Por për të adresuar papunësinë kërkohen nevoja më të gjëra.

Këtu në veçanti kërkohet fuqizimi i arsimit, politika aktive i tregut të punës për të adresuar mospërputhjen e aftësive dhe kualifikimeve. Fillimi ose vazhdimi i trajnimit profesional dhe kualifikimit si dhe adresimi i çështjeve pronësore në ekonomi”.

Këto deklarata ajo i bëri me rastin e përfundimit të vizitës së misionit të Fondit Monetar Ndërkombëtar ku ishte i pranishëm edhe ministri i Financave Bedri Hamza dhe ushtruesi i detyrës së Guvernatorit të Bankës Qendrore të Kosovës Fehmi Mehmeti.