Dokumentet sekret të CIA-së: Dushan Mugosha: Unë e propozova Enver Hoxhën për Komandant të Përgjithshëm të Ushtrisë

Dokumentet sekret të CIA-së: Dushan Mugosha: Unë e propozova Enver Hoxhën për Komandant të Përgjithshëm të Ushtrisë

Dosier nëntor 12, 2014 - 16:37

Shqipëria sundohet prej dy diktatorëve: Enver Hoxha dhe Mehmet Shehu, sa është i nevojshëm Mehmet Shehu për Enver Hoxhën, po aq është i rëndësishëm Enver Hoxha për Mehmet Shehun.

Enver Hoxha është vetëm 52 vjeç, një person me karakter të paqëndrueshëm, që anon vetëm kah fryn era. Ai ka studiuar në Francë dhe dëshiron të bëhej një  instruktor i gjuhës frënge në Shqipëri. Për disa muaj ai ka shërbyer si Sekretar i  Dytë në Legatën Shqiptare në Bruksel nën regjimin e Mbretit Zog. Hoxha ishte  arsimuar dhe ishte anëtar i hierarkisë së diplomatëve të shkolluar jashtë vendit.

Megjithëse shumë aktive në rezistencën por vetëm si politikan, ai kurrë nuk  kishte marr pjesë në fushë-betejë kundër fashizmit, por ishte vetëm Komisar  Politik i Shtabit të Përgjithshëm. “Unë e propozova atë për Komandant të Përgjithshëm të Ushtrisë, i cili për për fat të keq u bë në vitin 1944”

Ai mund të ndikohej shumë lehtë për çdo gjë, ishte i pirur për çfarëdolloj ndikimesh, sidomos nga ato të këqijat. Ai rrjedh nga një familje që kishin  përgatite shumë hoxhallarë ku edhe nga kishte marr mbiemrin Hoxha. Ai nuk  kishte cilësi administrative, por kishte një dhunti të veçantë “organizimin e  karthave dhe intrigave për eliminim e kundërshtarëve”.

Ai është si një brumë, ju mund t’i jepni formë atij ashtu siç ju dëshironi. Jugosllavët iu referuan atij me nofkën “lopa” gjatë periudhës së luftës; ashtu si  gjethi i fshehur,ku ai mund të shtrihej në çdo drejtim. Ai është jashtëzakonisht i  bukur, por një njeri i lig.

Kush ishte Dushan Mugosha?

Me ftesë të Sekretarit të Komitetit të Qarkut të Partisë Komuniste të Jugosllavisë  së bashku me Miladin Popoviçin dhe me vendim të Komitetit Qendror të Partisë  Komuniste të Jugosllavisë , në fund të 1941 . Ai shkoi në Shqipëri për krijimin e organizatave të Partisë Komuniste të Shqipërisë , dhe organizimin e Rinisë

Komuniste të Shqipërisë.