Zvicra njofton ndaljen e energjisë elektrike

Zvicra njofton ndaljen e energjisë elektrike

Bota August 15, 2022 - 12:18

Jo vetëm BE, por edhe Zvicra po lufton me krizën energjetike. Gazi dhe energjia elektrike mund të bëhen të pakta në dimër – gjithashtu kërcënohen me orë të tëra të ndalet.

Sipas një vlerësimi aktual nga autoriteti rregullator shtetëror në sektorin e energjisë elektrike, ElCom do të jetë, një dimër i tensionuar.

“Ne po përjetojmë krizën e parë energjetike në Evropë. Prej disa muajsh jemi përpjekur të gjejmë një zgjidhje për mungesën e energjisë. Aktualisht po fokusohemi veçanërisht në dimrin e 23/22 për të siguruar që të gjitha familjet të furnizohen me energji,” premtoi Benoit Revaz, drejtor i Zyrës Federale të Energjisë SFOE, gjatë një konference shtypi të mërkurën.

Megjithatë, Zvicra nuk ka asnjë objekt për ruajtjen e gazit dhe për këtë arsye është veçanërisht e varur nga vendet fqinje, shkruajnë mediat zvicerane, përcjell Albora.ch.

Masat e kursimit të gazit

“Kërkesa është përkatësisht e ulët në verë, por është e rëndësishme të përgatitemi në përputhje me rrethanat,” thotë Bastian Schwark, Shefi i Departamentit të Energjisë, Economic State Supply WL. Ka masa të përgatitura që mund të zbatohen në rast të mungesës së gazit. “Së pari, njerëzit bëjnë thirrje për kursime, që do të thotë se temperatura e ngrohjes janë të kufizuar, por vetëm me rreth një shkallë”, thotë Schëark. Më pas, sistemet dytësore të karburantit kalojnë nga gazi në naftë, ku mund të bëhen kursime deri në 20 përqind.

“Mund të ketë kufizime për aplikime të caktuara. Megjithatë, ky vendim do t’i binte Këshillit Federal,” thotë Schwark. Mund të ketë kufizime të detyrueshme në temperaturën e ngrohjes në ndërtesat ose zyrat publike – të cilat qytetarët e BE-së tashmë i njohin . “Së fundmi do të kishte një sistem kuotash”.

Fuqia mund të jetë e pakët

“Kërkesa është përkatësisht e ulët në verë, por është e rëndësishme të përgatitemi në përputhje me rrethanat,” thotë Bastian Schwark, Shefi i Departamentit të Energjisë, Economic State Supply WL. Ka masa të përgatitura që mund të zbatohen në rast të mungesës së gazit. “Së pari, njerëzit bëjnë thirrje për kursime, që do të thotë se temperatura e ngrohjes janë të kufizuar, por vetëm me rreth një shkallë”, thotë Schëark. Më pas, sistemet dytësore të karburantit kalojnë nga gazi në naftë, ku mund të bëhen kursime deri në 20 përqind.

“Mund të ketë kufizime për aplikime të caktuara. Megjithatë, ky vendim do t’i binte Këshillit Federal,” thotë Schwark. Mund të ketë kufizime të detyrueshme në temperaturën e ngrohjes në ndërtesat ose zyrat publike – të cilat qytetarët e BE-së tashmë i njohin . “Së fundmi do të kishte një sistem kuotash”.

Fuqia mund të jetë e pakët

“Mundësia e mungesës së energjisë është reale dhe e madhe. Ne mund dhe duhet të përgatitemi për një mungesë sa më shpejt dhe sa më mirë që mundemi. Të mos bësh asgjë nuk është një opsion,” paralajmëron Michael Frank, Drejtor i Shoqatës së Kompanive Zvicerane të Energjisë Elektrike VSE. Gjithçka po bëhet për të garantuar sigurinë e furnizimit. “Të gjithë mund të ndihmojnë dhe të përdorin më pak energji elektrike ose ujë të nxehtë. Çdo kilovat orë ka rëndësi”.

Parimi vlen që fillimisht të futen masat më të buta, pastaj më të rrepta. “Së pari, Këshilli Federal do të bënte thirrje për masa shtrënguese vullnetare,” shpjegoi Frank. Nëse apelet për masat shtrënguese nuk janë të mjaftueshme, Këshilli Federal mund të vendosë për kufizimet. “Kjo vlen fillimisht për vitrinat e dyqaneve, ngrohësit apo dritat e Krishtlindjeve, ndër të tjera. Në hapin tjetër, konsumatorët e mëdhenj inkurajohen të kursejnë energjinë elektrike”, thotë Frank. Kjo prek rreth 30,000 kompani, shkruan Kosov.energy, transmeton Klankosova.tv.

“Raporti përfundimtar do të ishte: Këshilli Federal vendos për të fikur rrjetin. Energjia elektrike fiket për disa orë dhe pastaj ndizet përsëri për disa orë”.

Pasoja të mëdha

Një bllokim në pandemi ishte diçka krejtësisht ndryshe sesa një kuotë e energjisë elektrike. Megjithëse mund të krahasohet me “bllokime katër-orëshe”, njerëzit mund të largohen nga shtëpitë ose apartamentet e tyre. Ndërsa transporti publik nuk do të ishte i disponueshëm, njerëzit mund të lëviznin me biçikletë ose në këmbë. “Kuotat do të kishin më shumë pasoja ekonomike”, vazhdoi Frank, popullsia nuk do të kufizohej veçanërisht. Megjithatë, është shumë e vështirë të vlerësohet se sa do të zgjasin këto mbyllje në praktikë. /alb.ch