Danimarka vendos taksën e karbonit

Danimarka vendos taksën e karbonit

Bota June 25, 2022 - 00:05

Parlamenti danez miratoi sot një taksë të re të karbonit, më e larta në Evropë, që do të paguhet nga kompanitë në sistemin evropian të tregtimit të emetimeve dhe ato jashtë tij, njoftoi qeveria.

Qeveria e sheh taksën e re si çelësin për arritjen e objektivit ambicioz për reduktimin e gazeve serrë deri në vitin 2030 me 70 për qind nga nivelet e vitit 1990.

“Ky është deri tani kontributi më i madh i vetëm në reduktimin e emetimeve deri më tani deri në vitin 2030,” tha në një deklaratë ministri i taksave Jeppe Bruus.

Deri në fund të dekadës, kompanitë në sistemin evropian të licencimit do të paguajnë 1.125 korona daneze (150 euro) për një ton dyoksid karboni të emetuar. Shuma do të përbëhet nga 375 korona taksë dhe kostoja e parashikuar e një leje për të emetuar një ton dyoksid karboni në vitin 2030 prej 750 korona (100 euro). /euronews