Çfarë do të thotë për Ukrainën dhënia e statusit kandidat në BE?

Çfarë do të thotë për Ukrainën dhënia e statusit kandidat në BE?

Bota June 24, 2022 - 10:20

Ukrainasit u lehtësuan të enjten, pasi 27 liderët e Bashkimit Evropian miratuan njëzëri dhënien e statusit kandidat, si për Ukrainën, edhe për Moldavinë fqinje, për t’u bashkuar me bllokun. Është një gjest i rëndësishëm simbolik në një kohë kur Ukraina është nën sulmin e Rusisë, por edhe larg nga një marrëveshje e plotë për Kievin.

Por si do të jetë kjo rrugë e gjatë për Ukrainën?

Fundi i fillimit

Pavarësisht një fitoreje morale të madhe për Ukrainën – e cila aplikoi për anëtarësimin në BE menjëherë pas pushtimit të Rusisë, ekspertët paralajmërojnë se Kievi do të shënoje suksese drejt negociatave të pranimit, që ndodh kur përcaktohen kushtet e një vendi kandidat për anëtarësim,por gjithçka është e vështirë pasi ka shumë punë të gjatë përpara.

Kjo lëvizje “nuk shënon as hapjen e bisedimeve të pranimit”, tha Petri një ekspert, duke shtuar se “shtetet anëtare të BE-së duhet të bien dakord për negociatat e anëtarësimit në të njëjtën mënyrë të njëanshme si ditën e djeshme”, raporton abcnews.al.

Por kandidatura e Kievit mund të pezullohet në çdo kohë nëse nuk plotëson gamën e reformave politike dhe ekonomike, kryesisht për të pastruar korrupsionin, që kërkon BE, shkruan abcnews.al

“Normalisht u duhen vite që vendeve të kalojnë nga statusi kandidat në statusin e anëtarit të plotë, kështu që kjo do të thotë se Ukraina duhet t’i vërë në lëvizje reformat e saj nëse dëshiron të qëndrojë të jetë anëtare”.

Reformat

Sipas Petrit, kandidatura e shpejtë e Kievit la në pritje disa vende në Ballkanin Perëndimor si Bosnja dhe Hercegovina.

“Nga ajo që dëgjova nga Brukseli, diskutimet në Këshill shkuan ndryshe nga sa mendova”, sepse disa liderë europianë ngritën pikëpyetje për këto rezerva, tha ai , duke shtuar se mbështetësit e Ukrainës në Bruksel besojnë se “Kiev nuk duhet të bëhet viktimë” e këtyre ankesave.

Dhe kushdo që ka ende frikë nga kostot financiare të kandidaturës së Ukrainës, duhet të kujtojë një gjë, këshillon Petr : Brukseli do të përpiqet të përdorë buxhetin e tij për të rindërtuar Ukrainën. “Ajo që do të rrjedhë në Ukrainë në kuadrin e kandidaturës së saj në BE do të jetë vetëm një pjesë e asaj që BE-ja duhet të ofrojë për rindërtimin e pasluftës në vend.

Kishte gjithashtu disa surpriza të këndshme në diskutime, tha Melinda, si drita jeshile nga kryeministri holandez Mark Rutte – popullsia e të cilit hodhi poshtë një traktat Ukrainë-BE në një referendum të vitit 2016, raporton abcnews.al.

Ai është i gatshëm të përdorë edhe politika afatshkurtra në këmbim për të bërë gjënë e duhur moralisht.

Frikërat

Por megjithatë ekziston ka një shqetësim të vërtetë mes ukrainasve se vendet e BE-së po lodhen me Ukrainën.  “Në një qendër humanitare që vizitova në Poloni, donacionet janë ulur 80 për qind,” tha ajo.

Ata kërkojnë mbrojtjen e NATO-s. “Elitat e politikës së jashtme në Vilnius janë shumë të shqetësuar për sigurinë e tyre dhe shumë nuk mendojnë se garancitë e Nenit 5 të NATO-s janë të mjaftueshme. Ata duan trupat e NATO-s dhe SHBA-së në terren”, tha ajo.