Finlanda e gatshme të luftojë kundër Rusisë

Finlanda e gatshme të luftojë kundër Rusisë

Bota June 22, 2022 - 17:56

Finlanda aplikoi kohët e fundit për anëtarësim në NATO dhe komandanti i përgjithshëm i forcave të armatosura të vendit tha se do të ishte pothuajse e pamundur për rusët të thyejnë rezistencën e finlandezëve.

“Finlanda është përgatitur për një sulm të mundshëm rus për dekada dhe do të ofrojë rezistencë të fortë nëse kjo ndodh”, tha gjenerali Timo Kivinen, komandanti i Forcave të Armatosura Finlandeze.

Ky shtet skandinav ka ndërtuar një arsenal të konsiderueshëm armësh, por faktori kryesor është fakti se finlandezët do të ishin të motivuar për të luftuar në rast të një sulmi nga Rusia.

“Linja më e rëndësishme e mbrojtjes është ajo mes veshëve, të cilën lufta në Ukrainë po e dëshmon për momentin”, tha ai.

Finlanda luftoi dy herë gjatë viteve 1940 kundër fqinjit të saj lindor me të cilin ndan 1300 kilometra kufi.

Finlanda aplikoi kohët e fundit për anëtarësim në NATO, për shkak të shqetësimeve se Rusia mund ta pushtonte atë, siç bëri me Ukrainën.

Që nga Lufta e Dytë Botërore, Finlanda ka ruajtur një nivel të lartë të gatishmërisë ushtarake, raporton reuters.

“Ne kemi zhvilluar sistematikisht mbrojtjen tonë ushtarake për këtë lloj lufte që po zhvillohet aktualisht në Ukrainë, me një përdorim të madh të fuqisë së zjarrit, të blinduarve dhe forcave ajrore”, tha gjenerali finlandez.

Ai vuri në dukje se Ukraina është një “detyrë e vështirë” për Rusinë dhe se ky do të ishte rasti edhe me Finlandën.

Gjatë dy luftërave, 100 mijë finlandezë u vranë në luftën kundër Bashkimit Sovjetik dhe Finlanda humbi një të dhjetën e territorit të saj.

Shteti ka një popullsi prej 5.5 milionë banorësh, nga të cilët 280 mijë janë ushtarë dhe 870 mijë rezervistë të trajnuar dhe nuk e ka hequr kurrë shërbimin ushtarak për burrat.

Finlanda planifikon të prokurojë 2000 dronë, të vazhdojë të zhvillojë pajisjet e veta kundërajrore dhe aktualisht po ndërton barriera në kufirin me Rusinë. /Telegrafi/