Kina thotë se 85% e qytetarëve të saj do të flasin gjuhën Mandarine deri më 2025
Foto: AFP

Kina thotë se 85% e qytetarëve të saj do të flasin gjuhën Mandarine deri më 2025

Bota December 01, 2021 - 09:52

Kina është duke lansuar një fushatë agresive për të promovuar gjuhën Mandarine, duke thënë se 85 për qind e qytetarëve do të përdorin gjuhën kombëtare deri më 2025.

Ky vendim mund të rrezikojë dialeketet rajonale kineze siç janë Kantonese dhe Hokkein, ashtu sikurse gjuhët e minoriteteve sikurse tibetiane, mongole dhe ujgure.

Në vendimin e Këshillit Shtetëror në Kinë, është thënë se përdorimi i dialektit Mandarin apo “gjuhës së përbashkët”, nuk është i balancuar dhe duhet të përmirësohet për të përmbushur kërkesat e ekonomisë moderne.

Kritikët kanë shfaqur pakënaqësi për këto ndryshime në sistemin e edukimit dhe sektorin e punësimit, duke thënë se mund të zhdukë rolin e gjuhëve të minoriteteve.

Sipas tyre, kjo fushatë synon të shkatërrojë kulturat që nuk janë të njëjta me grupin etnik dominant, Han.

Përveç vitit 2025, në politikat e reja është thënë se deri më 2035, dialekti Mandarin do të bëhet universal në zonat rurale, përfshirë ato me minoritete. /a2news