“Obamacare” nuk preket, Gjykata e Lartë në SHBA rrëzon përpjekjen e Trumpit për ta shfuqizuar

“Obamacare” nuk preket, Gjykata e Lartë në SHBA rrëzon përpjekjen e Trumpit për ta shfuqizuar

Bota June 18, 2021 - 12:53

Gjykata e Lartë e SHBA ka lënë ligjin, i cili synon të sigurojë sigurim shëndetësor të përballueshëm për të gjithë amerikanët, i njohur edhe si "Obamacare", duke hedhur poshtë një padi të ngritur nga Teksasi dhe 17 shtete të tjera të qeverisura nga republikanët.

Kjo është hera e tretë që nga viti 2010 që Akti i Kujdesit të Përballueshëm (ACA), i ka mbijetuar përpjekjes për t’u shfuqizuar. Ligji u dha miliona amerikanëve me të ardhura të ulëta akses në sigurimet mjekësore. Gjyqtarët vendosën me një shumicë prej 7-2 se sfiduesit nuk kishin pozitë ligjore për të ngritur çështjen e tyre. Vendimi nuk prek nëse një dispozitë kryesore në ligj ishte antikushtetuese.

Sfida ligjore u mbështet nga ish presidenti Donald Trump, i cili premtoi se do të shfuqizojë këtë akt kur u zgjodh në 2016. Republikanët u përpoqën dhe dështuan ta përmbysin ligjin në Kongres, kur kontrolluan të dy dhomat dhe në gjykata në shumë raste. Grupet konservatore, të drejtuara nga shteti i Teksasit, i kontrolluar nga republikanët, në thelb po përpiqeshin të vrisnin tërësinë e Aktit të Kujdesit të Përballueshëm në bazë të një teknike.

Gjykata as nuk u mundua të merrte vendim për të gjykuar çështjen në themel, por në vend të kësaj vlerësoi se paditësve u mungonte ligjshmëria për të ngritur çështjen. Vendimi sugjeron që ndërsa kjo gjykatë është padyshim më konservatore sesa ajo që mbështeti ngushtë Obamacare në një vendim shumë të ngarkuar të vitit 2012, thjesht nuk ka askund pranë një shumice të gjyqtarëve të interesuar për ta ndryshuar atë vendim, edhe nëse nuk ishin dakord me të në atë kohë.

Kjo ishte përpjekja e tretë që kërkonte të çmontonte reformën e nënshkruar të kujdesit shëndetësor të Barak Obamës për të arritur në Gjykatën e Lartë – dhe ligji është mbështetur nga një shumicë në rritje në këtë trupë çdo herë që është sfiduar. /TCH