Infektuar: 101517
Shëruar: 87012
Vdekur: 2072
Merkeli për 8 Mars: Të mos kthehemi te modeli i vjetër i roleve

Merkeli për 8 Mars: Të mos kthehemi te modeli i vjetër i roleve

Bota March 08, 2021 - 09:51

8 Marsi: Kancelarja Angela Merkel tërheq vëmendjen për përpjekje të mëtejshme për barazinë gjinore. Pikërisht tani gjatë pandemisë lipset barazia në të gjitha sferat e shoqërisë, bën thirrje kancelarja.

Kancelarja Merkel mendon, se në kohën e koronavirusit shpesh gratë janë më të ngarkuara. Janë sërish gratë ato që duhet të përballojnë vështirësitë mes homeschooling, kujdestarisë për fëmijët dhe profesionit të tyre, thekson ajo në podcastin e saj.

Kancelarja Angela Merkel tërheq vëmendjen për përpjekje të mëtejshme për barazinë gjinore. Nëse ua hedh një sy sektorëve drejtues në ekonomi, por edhe në politikë, vëren që “ne ende nuk e kemi arritur objektivin”, deklaroi kancelarja në podcastin e saj të përjavshëm.

Nuk mund të pranohet që gratë të kontribuojnë masivisht në shoqërinë tonë dhe njëkohësisht të mos marrin pjesë si të barabarta në vendimmarrje të rëndësishme në politikë, ekonomi dhe në shoqëri”, nënvizon Merkeli, duke iu referuar 8 Marsit, Ditës Ndërkombëtare të Gruas. “8 Marsi na tërheq vëmendjen që gjithmonë të jemi kritikë dhe të shtrojmë pyetjen se çfarë mungon ende në rrugën drejt barazisë gjinore”.

Mbi 75 për qind e grave në sektorin e shëndetësisë

Njëkohësisht ajo paralajmëron të mos lejohet që kriza e koronavirusit “të na kthejë në modelin e vjetër të roleve, që mendonim se e kemi kapërcyer”. Janë kryesisht gratë, të cilat me angazhimin e palodhur të tyre në sektorin e kujdesit social dhe shëndetësor aktualisht kanë mjaft ngarkesë, tërheq vëmendjen kryeministrja kristiandemokrate. Merkeli thekson se në sektorin e shëndetësisë mbi 75 e të punësuarve janë gra, por vetëm 30 për qind janë gra në pozicionet drejtuese të këtij sektori. Pikërisht tani gjatë pandemisë lipset barazia në të gjitha sferat e shoqërisë, bën thirrje kancelarja. “Për këtë duhet që gratë të paguhen po aq sa edhe burrat”. /DW