Infektuar: 56732
Shëruar: 49982
Vdekur: 1426
Disa pacientë me kancer që vuajnë edhe nga koronavirusi mund ta përhapin për muaj të tërë

Disa pacientë me kancer që vuajnë edhe nga koronavirusi mund ta përhapin për muaj të tërë

Bota December 02, 2020 - 14:10

Tre pacientë të përfshirë në studim ishin ngjitës për më shumë se tre javë pas shfaqjes së simptomave.

Pacientët me COVID 19, të cilët po kalojnë kimioterapi ose rrezatim për shkak të kancerit, forma të trajtimit të kancerit që dobësojnë sistemin e tyre imunitar, mund të mbeten ngjitës dhe të përhapin koronavirusin për më shumë se dy muaj nga fillimi i infeksionit, sipas një studimi të botuar të marten, raporton Reuters dhe transmeton Zeri.info

Qendrat Amerikane për Kontrollin dhe Parandalimin e Sëmundjeve (CDC) aktualisht rekomandon që profesionistët e kujdesit shëndetësor të përdorin masa paraprake shtesë gjatë trajtimit të pacientëve të tillë me sistem imunitar të komprometuar, të tilla si veshja e frymëmarrjes në vend të maskave kirurgjikale dhe izolimi i pacientëve deri në 20 ditë pasi të shfaqen simptomat.

Në një studim të ri, ekspertët analizuan mostrat e pështymës dhe tamponët nga 20 pacientë që kishin kancer ndërsa ishin të infektuar edhe me virusin korona.

Ata zbuluan se tre pacientët e përfshirë në studim ishin ngjitës për më shumë se tre javë pas shfaqjes së simptomave dhe njëri prej tyre ishte ngjitës për aq kohë sa 61 ditë.

Tre pacientë kishin kaluar ose transplantim të qelizave burimore ose terapi të qelizave imune të modifikuar gjenetikisht të quajtur T-qeliza CAR në gjashtë muajt e fundit. Dy zhvilluan një formë të rëndë të COVID 19 dhe asnjë nga këta pacientë me kancer nuk u tregua se kishte antitrupa ndaj virusit.

Rekomandimet aktuale të shëndetit publik për pacientët me COVID 19 dhe një sistem të dobët imunitar bazohen në të dhëna të kufizuara dhe ka të ngjarë që duhet të rishikohen, theksojnë shkencëtarët në një letër të botuar në ‘New England Journal of Medicine’.

"Ne e dimë nga disa studime të mëparshme që nëse jeni një person i shëndetshëm, nuk jeni më ngjitës pas javës së parë të sëmundjes, por ne dimë shumë pak për pacientët me imunitet", shkroi Dr. Mini Kamboj, një nga autorët e studimit nga Qendra e Kancerit 'Memorial Sloan Kettering', raporton Reuters.

Ajo shtoi se nuk është ende e mundur të thuhet me siguri nëse një pacient onkologjik që vuan nga COVID 19 është ngjitës dhe tre javë nga fillimi i infeksionit dhe nëse personeli mjekësor dhe anëtarët e familjeve të tyre duhet të marrin masa paraprake dhe më gjerë.

Megjithëse vetëm një numër i vogël i pacientëve që vuajnë nga një formë e kancerit dhe COVID 19 në të njëjtën kohë ka të ngjarë të qëndrojnë ngjitëse për një kohë të gjatë, "në çdo rast ekziston një rrezik që duhet ta konsiderojmë seriozisht. /Zëri