Infektuar: 55851
Shëruar: 49269
Vdekur: 1410
Britania synon të jetë e para në testet e sfidimit në njerëz për COVID

Britania synon të jetë e para në testet e sfidimit në njerëz për COVID

Bota October 20, 2020 - 13:31

Mbretëria e Bashkuar po synon të bëhet vendi i parë për të kryer studimet e “sfidimit njerëzor”, ku deri në 90 njerëz të shëndetshëm do të ekspozohen qëllimisht ndaj COVID-it, raporton BBC.

Testet klinike, të cilat mund të fillojnë në janar, synojnë të përshpejtojnë garën për të zbuluar një vaksinë kundër COVID-19. Qeveria ka ndarë 33.6 milionë funte për këtë çështje, transmeton “Zeri.info”.

Ekspertët insistojnë se, megjithatë, siguria do të jetë prioriteti kryesor. Planet do të kenë nevojë për miratim etik dhe nënshkrim nga rregullatorët para se të mundë të vazhdojnë përpara.

Studimet e sfidimit njerëzor ofrojnë një mënyrë më të shpejtë për të testuar vaksinat, sepse nuk duhet të prisni që njerëzit të ekspozohen natyrshëm ndaj një sëmundjeje. Studiuesit së pari do të përdorin doza të kontrolluara të virusit pandemik për të zbuluar se cila është sasia më e vogël që mund të shkaktojë infeksionin me COVID te vullnetarët e moshës 18 deri 30 vjeç.

Këta “derra guinea njerëzorë”, të cilët do të infektohen me virusin përmes hundës dhe do të monitorohen gjatë gjithë kohës, kanë rrezikun më të ulët të dëmtimit për shkak të moshës së tyre të re dhe shëndetit të mirë. Tjetra, shkencëtarët mund të testojnë nëse një vaksinë kundër COVID-it parandalon infeksionin.

Studiuesi kryesor për projektin, dr. Chris Chiu, nga “Imperial College” në Londër, tha: “Ekipi im ka mbi 10 vjet që drejton në mënyrë të sigurt studime të sfidimeve në njerëz me viruse të tjera respiratore. Asnjë studim nuk është krejtësisht pa rrezik, por partnerët e Programit të Sfidimit Njerëzor do të punojnë shumë për të siguruar që rreziqet të jenë sa më të ulëta që të jetë e mundshme”.

Profesori Peter Openshaw, bashkëhetues në studim dhe drejtor i konsorciumit “Human Challenge”, tha se infektimi i qëllimshëm i vullnetarëve me një patogjen të njohur njerëzor “kurrë s’ka qenë i lehtë”. “Sidoqoftë, studime të tilla janë jashtëzakonisht informuese. Është jetike që të lëvizim drejt gjetjes sa më të shpejtë të një vaksine efektive dhe trajtimeve të tjera për COVID-19”.

Aktualisht janë duke u zhvilluar me qindra vaksina kundër COVID-it nëpër botë dhe disa nga to janë në fazat finale të testimit, duke përfshirë edhe një nga Universiteti i Oksfordit. /Zëri