Infektuar: 18910
Shëruar: 15367
Vdekur: 674
Vdes gjykatësja Ginsburg - zëri i të drejtave të grave në SHBA

Vdes gjykatësja Ginsburg - zëri i të drejtave të grave në SHBA

Bota September 19, 2020 - 11:36

Ruth Bader Ginsburg u bë heroinë e majtistëve amerikanë, pasi kapërceu seksizmin duke u ngjitur në Gjykatën Supreme të Shteteve të Bashkuara, ku për 27 vite në detyrë trajtoi kauza të barazisë gjinore dhe liberale.

Gjykatësja Ginsburg, ndërroi jetë të premtën në moshën 87 vjeçare, pas përballjes me kancerin. Ajo ishte mbrojtëse e të drejtave të grave dhe gjatë punës së saj kishte fituar raste të mëdha të diskriminimit gjinor para Gjykatës Supreme në SHBA, para se të emërohej në detyrë nga presidenti Bill Clinton më 1993.

Duke u ngritur nga një familje e klasës punëtore në lagjen Brooklyn të Nju Jorkut, Ginsburg kapërceu armiqësinë ndaj grave në botën e shkollës juridike të mbizotëruar nga meshkujt dhe profesionin e avokatit, për t'u bërë gruaja e dytë që ka shërbyer në Gjykatën Supreme me nëntë anëtarë.

Gjatë viteve të fundit në detyrë ajo u shndërrua në një lloj ikone të liberalëve amerikanë, duke u bërë subjekt i filmave e dokumentareve.

"Nuk kërkoj asnjë favor për gjininë time. Vetëm kërkoj që të na largojnë këmbën nga qafa”, kishte thënë Ginsburg në një dokumentar ku flitej për punën e saj në luftimin e barazisë gjinore.

Shkrimi i plotë në RadioEvropaeLirë