Infektuar: 14939
Shëruar: 12325
Vdekur: 611
Dita Ndërkombëtare për Ruajtjen e Shtresës së Ozonit 2020

Dita Ndërkombëtare për Ruajtjen e Shtresës së Ozonit 2020

Bota September 16, 2020 - 15:06

16 shtatori festohet si Dita Botërore e Ozonit në të gjithë botën për njerëzit e vetëdijshëm për shterimin e Shtresës së Ozonit dhe ndikimin e saj në jetë.

Shtresa e Ozonit është një shtresë delikate e gazit në stratosferën e Tokës që thith shumicën e rrezeve ultraviolet të Diellit dhe rrezeve të tjera të dëmshme. Këto rreze mund të shkaktojnë sëmundje të shumta të lëkurës si kataraktet dhe kanceri i lëkurës, shkruan News18

Në 1976, u zbulua se kimikatet e lëshuara nga industria, kryesisht klorofluorokarburet (CFC), shkaktojnë shterimin e shtresës së ozonit. Shterimi në shtresën e Ozonit shkaktoi një rritje të rrezatimit UV, i cili është një kërcënim për jetën në Tokë. Ky hulumtim çoi në ndalimin e kimikateve dhe si rezultat i tyre, zvogëlimi i ozonit u ngadalësua.

Shtresa e Ozonit është e përbërë nga gazi O3 i cili është si një mburojë e një atmosfere që ka përqendrime të larta të ozonit, transmeton Zeri.info

Shtresa e ozonit, një mburojë e brishtë e përbërë prej elementëve të ndryshëm, është jetike për mbrojtjen e jetës në tokë.

Image


Në Ditën Ndëkombëtare të Mbrojtjes së Shtresës së Ozonit ju rikujtojmë se vendimet tona duhet të mos dëmtojnë natyrën dhe hapësirën e ozonit të planetit tonë.

Këtë vit, ne festojmë 35 vjet të Konventës së Vjenës dhe 35 vjet të mbrojtjes globale të shtresës së ozonit.

Shtresa e ozonit mbron Tokën nga pjesa më e madhe e rrezatimit ultraviolet të dëmshëm të diellit. Drita e diellit bën të mundur jetën, por shtresa e ozonit e bën jetën ashtu siç e dimë të mundur.

Kur shkencëtarët që punuan në fund të viteve 1970 zbuluan se njerëzimi po krijonte një vrimë në këtë mburojë mbrojtëse dhe ata ngritën alarmin.

Slogani për Ditën Botërore të Ozonit 2020 është "Ozoni për jetën". Ky vit shënon 35 vjet të mbrojtjes globale të shtresës së ozonit. Slogani i ditës, "Ozoni për jetën", mbahet për të kujtuar rëndësinë e mburojës së Ozonit për ekzistencën e jetës në Tokë./Zëri