Infektuar: 14939
Shëruar: 12325
Vdekur: 611
Barbados synon të heqë Mbretëreshën Elizabeth si kryetare e shtetit

Barbados synon të heqë Mbretëreshën Elizabeth si kryetare e shtetit

Bota September 16, 2020 - 11:43

Barbadosi ka njoftuar synimin e tij për të hequr Mbretëreshën Elizabeth si kreun e saj të shtetit dhe për t'u bërë një Republikë.

"Ka ardhur koha të lëmë plotësisht të kaluarën tonë koloniale", tha qeveria e vendit ishull Karaibe, shkruan BBC.

Ai synon të përfundojë procesin në kohë për 55 vjetorin e pavarësisë nga Britania, në nëntor 2021.

Një fjalim i shkruar nga kryeministrja Mia Mottley tha se qytetarët e Barbadosit donin një kryetar shteti nga Barbadosi.

Image

"Kjo është deklarata përfundimtare e besimit në atë që jemi dhe në atë që jemi të aftë të arrijmë", lexohej në fjalim.

Deklarata ishte pjesë e Fjalës së Fronit, e cila përshkruan politikat dhe programet e qeverisë përpara seancës së re të parlamentit.

Ndërsa është lexuar nga guvernatori i përgjithshëm, ai është shkruar nga kryeministrja e vendit.

Fjalimi citoi gjithashtu një paralajmërim nga Errol Barrow, kryeministri i parë i Barbadosit pasi fitoi pavarësinë, i cili tha se vendi nuk duhet të "lëkundej në mjediset koloniale".

Zëri i tij nuk është i vetëm në Barbados që ka sugjeruar një largim nga monarkia. Një komision i rishikimit kushtetues rekomandoi statusin republikan për Barbados në 1998.

Dhe paraardhësi i Znj. Mottley, Freundel Stuart, gjithashtu argumentoi për një "lëvizje nga një sistem monarkik në një formë republikane të qeverisjes në një të ardhme shumë të afërt".

Barbadosi nuk do të ishte ish-kolonia e vetme britanike në Karaibe që do të bëhej republikë. Guajana e ndërmori atë hap në 1970, më pak se katër vjet pasi fitoi pavarësinë nga Britania. Trinidad dhe Tobago ndoqi shembullin në vitin 1976 dhe Dominica në 1978. /Zëri