Infektuar: 1083
Shëruar: 843
Vdekur: 30
Wuhani i Kinës ndalon zyrtarisht ngrënien e kafshëve të pyllit

Wuhani i Kinës ndalon zyrtarisht ngrënien e kafshëve të pyllit

Bota May 21, 2020 - 09:47

Qyteti nga ku u përhap koronavirusi ka ndaluar ngrënien e kafshëve të egra, ndërsa fermerëve kinezë po u ofrohet para për të lënë shumimin e kafshëve ekzotike. Këto vendime po vijnë mes presionit në rritje që Kina të heqë dorë nga tregtia e paligjshme të kafshëve të egra, për të cilat fajësohet se u shpërnda virusi që ka vrarë më shumë se 320,000 njerëz.

Administrata lokale në Wuhan, qyteti me rreth 11 milionë njerëz në provincën qendrore të Hubeit të Kinës, ku rastet e koronavirusit u regjistruan për herë të parë në fund të vitit të kaluar, njoftoi të mërkurën se ngrënia e të gjitha kafshëve të egra ishte zyrtarisht e ndaluar, njofton Klan Kosova.

Qyteti gjithashtu ndaloi praktikisht të gjithë gjuetinë e kafshëve të egra brenda kufijve të tij, duke e shpallur Wuhan “një shenjtërore të jetës së egër”, me përjashtim të gjuetisë së sanksionuar nga qeveria për “kërkime shkencore, rregullimin e popullatës, monitorimin e sëmundjeve epidemike dhe rrethana të tjera të veçanta”.

Wuhan vendosi gjithashtu kontrolle të rrepta të reja mbi shumimin e të gjitha kafshëve të egra, duke e bërë të qartë se asnjë nuk mund të rritet si ushqim. Zyrtarët e qytetit thanë që administrata lokale do të merrte pjesë në skemën më të gjerë kombëtare për të blerë jashtë blegtorëve të kafshëve të egra.

Plani kombëtar është hera e parë që autoritetet kineze janë zotuar të blejnë blegtorë në një përpjekje për të frenuar rritjen e kafshëve ekzotike, thonë aktivistët e të drejtave të kafshëve.