Infektuar: 1083
Shëruar: 843
Vdekur: 30
Dallimi mes Obamës dhe Trumpit: Si i paralajmëroi dhe i përgatiti amerikanët për një pandemi ish-presidenti?

Dallimi mes Obamës dhe Trumpit: Si i paralajmëroi dhe i përgatiti amerikanët për një pandemi ish-presidenti?

Bota April 10, 2020 - 09:29

Pamjet e fundit që janë shfaqur në internet tregojnë ish Presidentin amerikan, Barack Obama, duke i dhënë një mënyrë të qartë dhe koncize që Shtetet e Bashkuara të luftojnë në mënyrë efektive një pandemi – në vitin 2014

Ndërsa Donald Trump vazhdon të heqë fajin për përhapjen e koronavirusit në SHBA, do të duket se paraardhësi i tij tashmë kishte një plan në vend për të luftuar sëmundjet shumë ngjitëse.

Gjatë një fjalimi në Dhjetor 2014, jo shumë kohë pasi kriza e Ebolës kërcënoi të përfshijë globin në botë, Obama foli në Institutin Kombëtar të Shëndetësisë dhe vlerësoi punën e tyre në parandalimin e asaj krize të veçantë shëndetësore.

Në fjalimin e tij, i cili ishte gjithashtu një lutje që senati të kalojë përmes një projekt-ligji financimi, Presidenti i atëhershëm theksoi rëndësinë e ekzistimit të një infrastrukture për të gjithë botën, në rast se një lloj i ri i gripit do të shfaqet ndonjëherë.

Ai tha:

”Financimi për të cilin ne po kërkojmë është i nevojshëm për të vazhduar forcimin e aftësive tona këtu në shtëpi, në mënyrë që t’i përgjigjemi çdo rasti të ardhshëm të Ebolës. Është e nevojshme për të na ndihmuar partneritetin me vendet e tjera për të parandaluar dhe trajtuar ballafaqimet dhe kërcënimet në të ardhmen përpara se ato të bëhen epidemi. Ne ishim me fat me H1N1 që nuk provoi të ishte më vdekjeprurëse.”

Ai në fjalimin e tij paralajmëronte në njëfarë mënyrë që një pandemi që  do vijë, mbase do jetë edhe më vdekjeprurëse sesa Ebola, pasi që mund të jetë pandemi që transmetohet edhe përmes ajrit.

”Ne nuk mund të themi se kemi fat me Ebola sepse padyshim se ajo ka një efekt shkatërrues në Afrikën Perëndimore, por nuk transmetohet në ajër. Mund dhe ka të ngjarë të vijë një kohë në të cilën ne të dy kemi një sëmundje ajrore që është vdekjeprurëse. Dhe në mënyrë që ne të veprojmë në mënyrë efektive, ne duhet të vendosim një infrastrukturë, jo vetëm këtu në shtëpi, por globalisht që na lejon ta izolojmë shpejt, ta shohim atë shpejt, t’i përgjigjemi shpejt’’, kishte thënë Obama.”

”Pra, është e rëndësishme tani, por është gjithashtu e rëndësishme për të ardhmen tonë dhe të ardhmen e fëmijëve tanë, dhe të ardhmen e nipërve tanë,” shton Obama.

Një klip i këtij fjalimi është zbuluar nga Now This News, i cili krahason Obamën duke theksuar nevojën për gatishmëri ndaj Trump, i cili raportohet se u informua për seriozitetin e koronavirusit në janar, por ende ishte duke minimizuar kërcënimin e tij në mars.

Klipi që atëherë është shpërndarë gjerësisht nga shumë njerëz duke e përdorur atë si një shembull se sa keq e ka trajtuar Trump këtë krizë dhe sa mund të jetë i sigurt dhe i përgatitur Obama.

Në kohën e shkrimit, Shtetet e Bashkuara kanë më shumë se 395,000 raste të konfirmuara të koronavirusit, më shumë se çdo vend tjetër në botë, me të paktën 12,000 prej atyre që rezultojnë me vdekje.