Infektuar: 1083
Shëruar: 843
Vdekur: 30
Hulumtuesit paralajmërojnë Shtëpinë e Bardhë: Nuk e dimë sa efektive janë maskat shtëpiake

Hulumtuesit paralajmërojnë Shtëpinë e Bardhë: Nuk e dimë sa efektive janë maskat shtëpiake

Bota April 10, 2020 - 09:03

Akademitë Kombëtare të Shkencave, Inxhinierisë dhe Mjekësisë kanë bërë një hulumtim për maskat shtëpiake.

Efektiviteti i maskave shtëpiake nuk është “e mundur të vlerësohet” në këtë kohë, thanë Akademitë Kombëtare të Shkencave, Inxhinierisë dhe Mjekësisë në një letër drejtuar Shtëpisë së Bardhë, raporton CNN, transmeton lajmi.net.

Akademitë Kombëtare ofruan udhëzime në lidhje me rekomandimin e vendit që njerëzit të bartin maska ështëpiake për të mbrojtur nga përhapja e koronavirusit kur një individ është asimptomatik ose para-simptomatik.

Se sa mirë funksionojnë maska, varet nga mënyra e bërjes së tyre, nga cilësia e prodhimit dhe nga sa mirë personi ndjek sjelljet e tjera paraprake, thuhet në letër

Studimet mbi efektivitetin e maskave shtëpiake janë të kufizuara: Një studim i pabotuar tregoi se maska ëmë të trasha funksiononin më mirë, por një maskë e testuar ishte aq e trashë sa do të shkaktonte “parehati të madhe” dhe mund të shkaktojë që përdoruesi të rrezikojë alivanosjen.

Nuk kishte studime se sa përshtaten maskat shtëpiake, thuhet në letër. Një maskë e papërshtatshme mund të rrjedhë. Dhe nëse një person djersitet, lagështia mund të bllokojë virusin dhe të bëhet një burim i mundshëm i infeksionit.

Një eksperiment tjetër që shikonte maskat e bëra nga xhupat, bluzat, peshqirët, shalle dhe maskat e rrobave zbuloi se ato reduktuan një mbrojtje të nivelit të ulët ndaj dikujt që merr frymë, por jo nga infeksioni i aerosolizuar.