Infektuar: 1083
Shëruar: 843
Vdekur: 30
Amerika fillon të shtypë dollarë pafundësisht: Po çfarë do të ndodhë me inflacionin?

Amerika fillon të shtypë dollarë pafundësisht: Po çfarë do të ndodhë me inflacionin?

Bota March 27, 2020 - 21:10

Rezerva Federale e Shteteve të Bashkuara (Fed) ka njoftuar se do të shtypë bankenota të reja dollarësh dhe do të blejë letra me vlerë në bursë pa kufizime, transmeton Zeri.info.

Ndërsa një politikë e tillë synon të shpëtojë vendin nga një recesion të mundshëm, ajo ende rrezikon të përshpejtojë inflacionin dhe dobëson edhe më tej dollarin, thonë ekspertët. Pasi Fed u njoftua më 23 mars se po planifikonte blerje të pakufizuar të bonove dhe shtypje të pakufizuar të monedhës amerikane, dollari u dobësua ditën tjetër, ndërsa monedha ruse u forcua në mënyrë të konsiderueshme në Bursën e Moskës - nga mesi i ditës dollari u dobësua me 1.8 përqind dhe ishte me vlerë 78, 1 rubla. Ekspertët e lidhin rritjen e vlerës së rublës ruse ndaj monedhës amerikane me dobësimin e dollarit në nivelin botëror. Konkretisht, indeksi DXY ra gati 1.5 përqind, sipas të dhënave ndërkombëtare të bursës. Ekspertët besojnë se kjo situatë ka të bëjë me njoftimin e Fedit të SHBA, i cili luan rolin e bankës qendrore në vend. "Komiteti Federal i Operacioneve të Tregut të Hapur do të blejë letra me vlerë të qeverisë dhe letra me vlerë të hipotekës qeveritare në sasitë e nevojshme për të ruajtur një funksionim të qëndrueshëm të tregut," tha Fed në një deklaratë.

Siç pritej, një politikë e tillë duhet të rrisë ofertën e parave në ekonomi dhe të ndihmojë në rritjen e rritjes së PBB-së. Në të njëjtën kohë, hapa të tillë nga Fed rrezikojnë të dobësojnë dollarin në planin afatgjatë, parashikojnë ekspertët. "Pas rritjes gjatë dy javëve të fundit, dollari tani po bie. Për shkak të panikut në treg për shkak të koronavirusit, investitorët kanë qenë duke blerë dollarë masivisht", tha Alexei Kirienko .

Investitorët globalë janë përgjigjur pozitivisht ndaj vendimit të Rezervës Federale të SHBA. Pas rënies gjatë javëve të fundit, indekset e tregut të aksioneve në shumicën e vendeve panë një rritje të qëndrueshme më 24 mars. "Rezerva Federale po bën gjithçka mundet për të mbajtur në rënie tregjet e borxheve. Lëvizje të tilla po ndikojnë në ndjenjën e investitorëve globale. Prandaj, ata kanë përqafuar njoftimin e Fed si një trend pozitiv, duke çuar në një rritje të indekseve të tregut të aksioneve dhe një gamë të monedhave", tha ai. Përveç dobësimit të dollarit, vendimi i Fed mund të çojë gjithashtu në një kërcim të mprehtë të inflacionit në vend, shton eksperti. "Ekziston një mundësi e një rritje të mprehtë në rritjen e çmimit të konsumatorit, dhe kjo mund të ndodhë kur pritet më pak", përfundon Abramov./ZERI