Infektuar: 4307
Shëruar: 2095
Vdekur: 94
Për vite me radhë fshehën foton më të frikshme të luftës

Për vite me radhë fshehën foton më të frikshme të luftës

Bota October 21, 2019 - 10:14
Detajet

Fotoreporteri i luftës Kenneth Jarecki shkoi në Irak gjatë Luftës së Gjirit dhe aksionit Sandstorm, dhe bëri një fotografi tronditëse.

Shumë reporterë nuk i konsiderojnë fotoreporterët e luftës si artistë. Megjithatë, edhe në rrethana të tilla, shumë prej tyre mund të kapin skena fantastike dhe të gjejnë disa gjurmë të njerëzimit në një mjedis të egër dhe çnjerëzor.

Historia e fotografisë së luftës kthehet në Luftën e Parë Botërore, por Lufta Civile Spanjolle e viteve 1930 ngjalli përfundimisht dëshirën e mediave për të informuar lexuesit në detaje rreth luftës.

Image

Roli kryesor i fotoreporterëve të luftës është të raportojnë para botës për tmerret e luftës dhe paralajmërojnë njerëzimin se konfliktet e armatosura nuk zgjidhin probleme por vetëm shkaktojnë dhimbje dhe vuajtje.

Sa e tmerrshme mund të jetë dëshmuar nga shumë fotografi të luftës përgjatë historisë, por fotografia e realizuar në 28 shkurt 1991 nga Kenneth Jarecke në Irak ishte vërtet e veçantë.

Një ushtar irakian vdiq në dhimbje të forta. Ai u përpoq të dilte nga një kamion ushtarak përmes një pulti dhe një xhami të copëtuar, pasi një zjarr përpiu automjetin. Ai dështoi. Mbeti i bllokuar në një përpjekje spazmatike për të shpëtuar jetën e tij lakuriq, ndërsa zjarri e ktheu trupin e tij në hirin e karburantit.

Në foto, duart e ushtarit dolën nga xhami i copëtuar i erës, vështrimi i tij fiksohej diku në distancë dhe goja e tij u acarua nga një spazmë e dhimbshme vdekjeje.

Atë ditë, Kenneth Jarecke u ndal para burrit të djegur dhe bëri një fotografi të tij. Vetëm një moment para se ushtari të ishte gjallë. Ai kishte një emër, ai luftoi në ushtrinë e Saddam Huseinit, ai kishte një gradë, ai vazhdoi detyrën. Ose mbase ishte thjesht një i ri i zakonshëm nga rrugët e Bagdadit, i rekrutuar dhe i detyruar në luftë.

Jarecke e bëri foton pak para se lufta të mbaronte zyrtarisht me Operacionin Stuhia e Shkretëtirës. Aksioni u drejtua nga forcat e SHBA për të shtypur trupat irakiane nga Kuvajti i okupuar nga Iraku gjashtë muaj më parë. Fotografia e Kenneth ishte një simbol i asaj lufte të Gjirit, por ajo kurrë nuk e pa dritën e ditës, pasi asnjë media në Amerikë nuk donte ta botonte.

Fotografia nuk është humbur plotësisht. ‘Observer’ në Mbretërinë e Bashkuar dhe ‘Libération’ në Francë u njoftuan menjëherë pasi u refuzuan nga mediat amerikane.

Shumë muaj më vonë, megjithatë, fotografia u shfaq në revistën speciale ‘American Photo’ dhe menjëherë shkaktoi polemikë. Por erdhi shumë vonë për të dhënë një ndikim të rëndësishëm në audiencë.

Edhe pse u botua në dy gazeta, ajo nuk arriti në faqen e parë, por arriti një lexues të gjerë dhe përcolli mesazhin të cilën Jarecke e kishte në mendje kur e kapi me kamerën e tij.